SUNDE CHOKOLADEVAFLER

YOGAINTERVIEW // Mød Rikke Hansen

Rikke Hansen er yoga- og meditationslærer, kropsterapeut, bor i en økologisk landsby i Torup og står bag Sanum.dk. Rikke beskriver yogaens indflydelse så smukt og sandt: “Da jeg mødte yogaen for første gang, var jeg ved at dø, og samtidig var det som at komme hjem. Det er, hvad det kan gøre ved en. Dét, at man i den grad kan komme tilbage til sig selv.” ♥♥♥

I de kommende uger kan du læse skønne yogainterviews, hvor yogalærere deler ud af deres yoga-liv. Læs med, hvis du er en grøn Yogi, nybegynder, yoga-øvet eller yogalærer ♥♥♥  Læs interviews med bl.a. Susanne LidangKristine Marie Rost, Karen Pallisgaard, Tine Christensen og Emilie Schack.

Rikke Hansen Yogainterview 1

YOGAINTERVIEW // Mød Rikke Hansen

Hvem er du?

Rikke Hansen v/Sanum.dk sundhed hele vejen rundt. Jeg er 44 år (1971), har tre piger på 3, 6 og en på snart 9 år og er nyligt fraskilt. Jeg bor i en økologisk landsby i Torup ved Hundested, hvor jeg også underviser og har klinik. Jeg har også klinik og undervisning på Frederiksberg i Manuvision Huset. Udover at være yoga- og meditationslærer er jeg også kropsterapeut.

Jeg har tre gennemslagskraftige uddannelser. Den første uddannelse tog jeg i 2003 på Sivananda ashram i Kerala/ Sydindien. Jeg kunne især godt lide, at den var ret gammeldags, og der var ret meget filosofi. Den anden uddannelse var hos Godfrey Devereux på hans første hold i Danmark i 2007/2008. Jeg nød meget den stille indadvendte yogaform, som var den første yoga, jeg også mødte, da jeg i 2002 prøvede yogaen for første gang. Mellem mit 2. og 3. barn tog jeg den tredje uddannelse – Manuvision kropsterapeut-uddannelsen, hvilket gik så godt i spænd med yogaen. Yogaen er for mig selvterapi, så det gav mig så meget til min yogapraksis.

Rikke Hansen Yogainterview 4

Hvad elsker du allermest ved yoga?

Da jeg mødte yogaen for første gang, var jeg ved at dø, og samtidig var det som at komme hjem. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle prøve det igen, trods jeg var ved at dø. Det er, hvad det kan gøre ved en. Dét, at man i den grad kan komme tilbage til sig selv.

Hvor startede din yogarejse?

Et ”tilfældigt” billede i lokalavisen med tre personer – en yogalærer og to, der lå med numsen i vejret. De lå i plovens øvelse. Der var bare noget, der fangede mig. Jeg havde egentlig ikke tænkt på det før eller planlagt, at jeg skulle prøve det.

Da jeg var der første gang, troede jeg, at jeg skulle dø. Jeg blev guidet ind i nedad-kiggende hund, men da jeg kørte hjem, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle prøve det igen. Jeg følte, jeg var kommet hjem! Jeg gik til yoga en gang om ugen, og der skulle meget til, at jeg aflyste det. Det gav mig så meget. Jeg forstod ikke noget af det. Ofte havde jeg lyst til at skrige eller græde – andre gange var jeg så vred eller glad, at jeg sang på cyklen hjem. Det var ellers ikke noget, jeg kunne finde på dengang. Det vækkede mig. Havde du spurgt mig dengang, ville jeg på ingen måde kunne have sat ord på det som nu: Det var som om, jeg, som menneske, havde låst mig fast i mig selv, og pludselig gjorde yogaen, at knuden begyndte at løsne sig op. En form for “menneskeknude“.

Jeg deltog i en saltvandsudrensning et halvt år efter. En saltvandsudrensning er en yoga-øvelse, der lærer dig at slippe indefra. Det hjalp mig virkelig til at begynde – at turde mærke mig selv noget mere, og det gjorde mig mere nysgerrig og mere vågen på at begynde at lytte til mig selv.

Det første store skridt, jeg tog, var at skifte min tandpasta ud. Ja, grin bare! Men det var en meget skældsættende ting. Dét at turde spørge mig selv: “Hvorfor bruger jeg Colgate?”. Var det, fordi jeg ønskede det, eller var det fordi, jeg bare gjorde, som mine forældre gjorde, eller fordi Colgate var den forreste på hylden. Det var ikke så meget tandpastaen i sig selv. Det var det at turde spørge mig selv om, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde. Vi, som mennesker, lever ofte som robotter. Vi gør bare, hvad vores forældre gør, eller hvad andre gør. Dét at lytte til sig selv og gøre ting, fordi noget føles rigtigt for en selv, er der så meget healende i. Jeg har siden hen sat spørgsmålstegn ved alt i mit liv. Alt hvad jeg har en bevidsthed om, og det gør, at jeg i dag står der i livet, hvor jeg gerne vil være. Det er ret fantastisk at mærke.

Rikke Hansen Yogainterview 3

Hvordan har yogaen indflydelse på din livsstil?

Jeg lever yogaen. Prøver etisk at være et godt menneske, ifølge de 8 trin (astanga) og kan ikke leve uden min praksis, og hvad der hører til den, eller hvad der følger med. Min praksis er som beskrevet i nedenstående citat.  Yogaen er som en rød tråd gennem hele mit liv. Den lærer mig at bevare kontakten til mig selv. Jo mere jeg mærker mig selv, jo mere kan jeg navigere i livet i forhold til, hvad der er godt for mig, og hvad der ikke er godt for mig – så ja, jeg lever gennem yogaen. Jeg er guidet af de 8 trin. Nogle af trinene mestrer jeg bedre end andre, og de er langsomt kommet ind – en efter en – men det virker, så det komme jeg aldrig til at slippe.

De 8 trin er Yamas er ren etik og grundregler, der minder om de ti bud, Niyamas er mere i dit forhold til dig selv, selvstudium, renlighed i alt, spirituel praksis. Asanas er yogastillinger og træning af den fysiske krop, så nervesystem og homeostasens indre balancer stabiliseres, muskler styrkes og alle organer får massage. Pranayama er åndedrætsøvelser med yama = kontrol af prana. Pratyahara betyder kontrol/tilbagetrækning af sanserne, som en slags faste for sindet. Dharana betyder koncentrationen af al opmærksomhed på ét punkt. Dhyana betyder meditation. Kunsten at være 100% til stede i nuet. Samadhi er en tilstand af bevidsthed, total fred og glæde.” – Citat fra Yogatid.dk

Hvad er dit bedste råd til en grøn Yogi?

Gå ud og prøv en masse god yoga. Der er så meget godt. Når du er det rigtige ”sted” – når det føles rigtigt med yogalæreren og stilen, så mærker du det. Yogaen har så meget at byde på. Yogaen er egentlig for sindet, men har også så mange bonus-effekter kropsligt, energimæssigt og ikke mindst spirituelt.

Den er så effektiv, hvis du bare har lyst til at arbejde med en dårlig ryg. Man vælger selv, om man vil tage det hele vejen!

Rikke Hansen Yogainterview 2

Tak til Rikke Hansen. Stil hjertens gerne spørgsmål til Rikke eller skriv en kommentar i kommentarfeltet :-) Hvad betyder yogaen for dig og dit liv?  

Læs mere om Rikke og hendes undervisning & klinik på Sanum.dk.

Tilmeld dig gerne nyhedsbrevet for Cathrineyoga.dk lige her. Modtag hver måned én mail sprængfyldt med sunde opskrifter samt helse-, yoga- og rejsetips ♥ Du kan også følge med på de sociale medier. På bloggens Facebookside deles dagens blogindlæg med 15.000+ følgere, på Instagram (@cathrineyoga) vil du blive inspireret ‘behind the scene‘, og på Bloglovin’ får du dagens blogindlæg direkte! Tøv ikke med at kommentere eller stille spørgsmål i kommentarfeltet ♥

Namasté, 

Cathrine 

   

6 kommentarer

 • Jeg bliver SÅ inspireret til at dyrke yoga noget mere (måske dagligt), når jeg kigger ind i dit blogunivers ;-) TAK for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Er nysgerrig på din fasteretreat med yoga massage mm. Men arbejder fuld tid, så findes der mulighed i forbindelse m helligdag / forlænget weekend el andet? Kh Maja

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke er den mest skelsættende person i mit liv! Hos hende mødte jeg yogaen og er også i gang med at tage en uddannelse som ManuVison kropsterapeut. ❤❤❤ tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Heidi – ih, jeg overvejer også stærkt til booke en tid hos Rikke. Hvor er det spændende med uddannelsen! Hvor længe tager den? :) Kh Cathrine <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SUNDE CHOKOLADEVAFLER