Cathrine guider måneåndedrættet Chandra bhedana pranayama for yogaelever der hviler i shavasana på udendørs terasse på Bali

2. september 2021

Måneåndedrættet – chandra bhedana pranayama

Måneåndedrættet er det beroligende og afslappende åndedræt. Chandra betyder måne på sanskrit, hvilket symboliserer månens kølende, beroligende og fredsfulde energi. Dit venstre næsebor er forbundet med kroppens kølige energi fra månen (yin), mens dit højre næsebor er forbundet med kroppens solenergi fra solen (yang). For at skabe balance imellem kulde og varme, måne og sol og yin og yang kan du gøre brug af de forskellige åndedrætsøvelser. Måneåndedrættet er særligt godt for pitta-kroppen og overophedet energi.

Måneåndedrættet – Chandra bhedana pranayama for god nattesøvn

Sådan gør du:

 1. Sæt dig i en behagelig meditationsstilling med rank ryg og lukkede øjne. Sid gerne på en meditationspude.
 2. Hvil venstre hånd på knæet. Placér højre pege- og langefinger ved det tredje øje imellem dine øjenbryn. Vi bruger højre ring- og lillefinger til at åbne og lukke det venstre næsebor og højre tommelfinger til det højre næsebor.
 3. Tag en indånding ind igennem venstre næsebor (blokér højre næsebor). På udåndingen lukkes venstre næsebor og luften siver ud igennem højre næsebor.
 4. Fortsæt med at indånde igennem venstre næsebor og udånde igennem højre 5-10 gange.

Måneåndedrættet - Chandra bhedana pranayama for god nattesøvn

Måneåndedrættet – Åndedrætskontrol

Pranayama, åndedrætsøvelser og vejrtrækning er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Pranayama betyder åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og ayama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. Prana er fundamentet for og essensen af al liv. I ældgamle yogaskrifter har yogierne observeret åndedrættets effekt på dyr og menneskers sundhed. De observerede, at dyr, der trak vejret overfladisk og hurtigt – for eksempel hunde, havde en kortere levetid end dyr, der trak vejret dybt og roligt – for eksempel skildpadder. Disse observationer fik yogierne til at praktisere pranayama som en livsforlængende praksis. Når du kan kontrollere dit åndedræt og livsenergien, kan du kontrollere din sindsstemning.

Fordele ved pranayama

 • Renser kroppen for affaldsstoffer
 • Beroliger nervesystemet
 • Reducerer stress og indre uro
 • Giver dig mere energi og overskud
 • Styrker dit immunforsvar
 • Øger din kreativitet
 • Styrker dit selvværd
 • Giver en følelse af accept og tillid
 • Sænker blodtrykket
 • Tilfører ilt til hjernen og giver mental klarhed

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.