Cathrine laver yogaøvelsen sælen på terassen efter at have undervist yogafilosofi for alle

2. september 2021

Niyamas – Yogafilosofi

Niyama er selvdisciplin og er din egen yogapraksis med fokus på krop, sind og sjæl. Hvor de fem yamas er på det universelle niveau, er de fem niyamas i højere grad retningslinjer for, hvordan du nærer dig selv.

Yogafilosofi – Yogaens otte grene

Yogafilosofi er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Yoga betyder forening og minder os om, hvordan vi er forbundet til hinanden og alt i livet. Yogaen bygger på en række ældgamle skrifter, som kendetegnes som den indiske yogafilosofi. Yogaen forbinder den fysiske, energetiske, mentale og visdomsfulde og blissfulde krop, som tilsammen leder os til endelige frigørelse – fra lidelse til frihed. Yogafilosofien handler om, hvordan du gennem en kontinuerlig yogapraksis kan finde indre ro, stilne sindet og mærke, at du er en del af noget større.

Niyamas - Saucha, santosha, tapas, svadhyaya og isvara pranidhana

Niyamas – De fem niyamas

Sascha – Renlighed

Saucha betyder renlighed og skal forstås som renlighed for både om krop, sind og dine omgivelser. Kroppen holdes renlig ved at gå i bad, vaske hænder og tage rent tøj på samt ved at spise sund og nærende kost. Sindet kan holdes rent ved at dyrke yoga, meditation, mindfulness og pranayama. Omgivelserne kan holdes renlige ved at rydde op, rengøre og generelt være i et ”rent” miljø – både i forhold til venner, underholdning, indretning, mad, drikke og transport. Fysisk og mental renlighed renser os for følelser som vrede og grådighed.

Santosha – Tilfredshed

Santosha betyder tilfredshed og er nøglen til lykke! Når du overgiver dig til nuet og finder tilfredshed i ”bare” at være, vil du opleve større frihed og glæde i nuet. Santosha handler om at være tilfreds med livet, som det er uden at skulle ændre noget konstant. Du må gerne drømme og ønske, men hvis du ikke kan finde glæde i nuet, vil det blive en konstant stræben i vores foranderlige verden. Mindfulness er en god måde at finde ro i nuet.

Tapas – Selvdisciplin

Tapas betyder selvdisciplin og viljestyrke og er nøglen til at udleve dine drømme. En ting er at være tilfreds i nuet (santosha) – noget andet er at få gjort det, som du drømmer om. Tapas handler om at være passioneret, vedholden og viljestærk, hvilket vil give dig styrken til at få gennemført det, der er godt for dig. Tapas er med andre ord troen på dig selv – og at det kommer til at lykkes.

Svadahyaya – Selvstudie

Svadhyaya betyder selvstudie eller selvindsigt og er studiet af hele dig. Svadhyaya fortæller os, at vi skal turde se vores sande jeg og kunne reflektere over de erfaringer, vi har fået igennem livet. Dine styrker og svagheder giver dig mulighed for at vokse – og dine udfordringer giver dig mulighed for at lære. Når du reflekterer over dine handlemønstre, vil du blive mere bevidst om, hvor du er i din yogapraksis og på din spirituelle rejse. Meditation og mindfulness er en god måde at lære dig selv at kende på.

Isvara pranidhana – Spiritualitet

Isvara pranidhana betyder ”overgivelse til det guddommelige” eller spiritualitet og er det, der er større end dig selv. Det guddommelige kan også ses som det, der gemmes dybt inde i os alle – kernen. Vi skal opløse vores egocentrerede natur og lade være med at sammenligne os med andre. Yoga er vejen til ”noget” større end os selv. Du kan gøre din yogapraksis til et helligt sted fyldt med kærlighed, sjælefred og troen på, at alt nok skal gå.

Kommentarer

1 response to “Niyamas – Yogafilosofi

  1. Hej Cathrine

    Tak for en fin udlægning. Jeg syntes dog de 5 yamas også er på individuelt plan og ej blot universielt, f.eks Ahimsa er vigtig også lige nu og vi må starte med os selv
    🙏🦚🧘‍♂️🌍🧘‍♀️🦚🙏

    Mvh Joseph

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.