Cathrine laver namasté med rød yogatop og mala halskæde ved smukke lilla planter

2. september 2021

Næseskylning – Skyl næsen med næseskyller

Næseskylning er en traditionel ayurvedisk praksis, som forbereder næsen til pranayama – også kaldet neti på sanskrit. Næseskylning skaber frie luftveje, holder næsen ren og sund samt lindrer hovedpine. Næseskylning renser blidt og behageligt dine kanaler, afspænder og åbner næsen, så slim, støv og pollen bliver skyllet ud. Du renser næsen med en næseskyller sammen med kropsvarmt, kogt vand og salt uden jod. Du skal altså bruge en næseskyller – også kaldet et næsehorn. Den kan blandt andet købes her >>

Næseskylning – Skyl din næse med saltvand og næseskyller (neti)

Sådan gør du:

 1. Kog ½ l vand, så vandet bliver steriliseret og tilsæt ½ tsk. salt uden jod. Lad vandet køle af, så det får en kropsvarm temperatur.
 2. Hæld vandet i din næseskyller, og læn dig ind over en vask. Før enden af næseskylleren til dit ene næsebor, og luk næseboret sammen om næseskylleren.
 3. Vend hovedet skråt til siden, vend hagen ind mod brystet, og lad halvdelen af vandet fra næseskylleren løbe ind ad det ene næsebord og ud ad det andet.
 4. Skift side – og hæld resten af vandet ind ad det andet næsebord.

Næseskylning - Guide: Skyl din næse med saltvand og næseskyller (neti)

Næseskylning – Forberedelse til pranayama

Pranayama, åndedrætsøvelser og vejrtrækning er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Pranayama betyder åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og ayama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. Prana er fundamentet for og essensen af al liv. I ældgamle yogaskrifter har yogierne observeret åndedrættets effekt på dyr og menneskers sundhed. De observerede, at dyr, der trak vejret overfladisk og hurtigt – for eksempel hunde, havde en kortere levetid end dyr, der trak vejret dybt og roligt – for eksempel skildpadder. Disse observationer fik yogierne til at praktisere pranayama som en livsforlængende praksis. Når du kan kontrollere dit åndedræt og livsenergien, kan du kontrollere din sindsstemning.

Fordele ved pranayama

 • Renser kroppen for affaldsstoffer
 • Beroliger nervesystemet
 • Reducerer stress og indre uro
 • Giver dig mere energi og overskud
 • Styrker dit immunforsvar
 • Øger din kreativitet
 • Styrker dit selvværd
 • Giver en følelse af accept og tillid
 • Sænker blodtrykket
 • Tilfører ilt til hjernen og giver mental klarhed

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.