Cathrine viser Vekselåndedrættet Nadi shodana pranayama

2. september 2021

Vekselåndedrættet – nadi shodhana pranayama

Vekselåndedrættet er en klassisk åndedrætsøvelse, der skaber indre ro, glæde og balance i sindet. Nadi shodhana betyder renselse af kroppens energikanaler, hvor den vitale livsenergi strømmer (prana). Åndedrætsøvelsen skaber ro i nervesystemet, stilner sindet, forbedrer den mentale klarhed samt skaber en bedre harmoni imellem højre og venstre hjernehalvdel. Øvelsen praktiseres i et roligt og blidt tempo, hvor du trækker vejret skiftevis igennem højre og venstre næsebor.  Vekselåndedrættet bringer dig ind i nuet og er god måde at starte en meditativ, indre rejse.

Vekselåndedrættet – Nadi shodhana pranayama for dyb ro og balance

Sådan gør du:

 1. Sæt dig i en behagelig meditationsstilling med rank ryg og lukkede øjne. Sid gerne på en meditationspude.
 2. Hvil venstre hånd på knæet. Placér højre pege- og langefinger ved det tredje øje imellem dine øjenbryn. Vi bruger højre ring- og lillefinger til at åbne og lukke det venstre næsebor og højre tommelfinger til det højre næsebor. Nu er du klar til at starte vekselåndedrættet.
 3. Tag en indånding ind igennem venstre næsebor (blokér højre næsebor), udånding højre næsebor, indånding højre næsebor og udånding venstre næsebor. Det var en runde.
 4. Fortsæt det vekslende åndedræt i 5-10 runder.

Vekselåndedrættet - Nadi shodhana pranayama for dyb ro og balance

Vekselåndedrættet – Åndedrætskontrol

Pranayama, åndedrætsøvelser og vejrtrækning er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Pranayama betyder åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og ayama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. Prana er fundamentet for og essensen af al liv. I ældgamle yogaskrifter har yogierne observeret åndedrættets effekt på dyr og menneskers sundhed. De observerede, at dyr, der trak vejret overfladisk og hurtigt – for eksempel hunde, havde en kortere levetid end dyr, der trak vejret dybt og roligt – for eksempel skildpadder. Disse observationer fik yogierne til at praktisere pranayama som en livsforlængende praksis. Når du kan kontrollere dit åndedræt og livsenergien, kan du kontrollere din sindsstemning.

Fordele ved pranayama

 • Renser kroppen for affaldsstoffer
 • Beroliger nervesystemet
 • Reducerer stress og indre uro
 • Giver dig mere energi og overskud
 • Styrker dit immunforsvar
 • Øger din kreativitet
 • Styrker dit selvværd
 • Giver en følelse af accept og tillid
 • Sænker blodtrykket
 • Tilfører ilt til hjernen og giver mental klarhed

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.