Vegetariske boller i karry

Vegetariske boller i karry

Jeg har nytænkt retten boller i karry og lavet en vegetarisk udgave til jer. En udgave, der er en fryd for øjet og dine smagsløg og helt uden kød.

Vegetariske boller i karry, der følger de danske kostråd

Et af de danske officielle kostråd lyder, at vi danskere bør skære ned på vores indtag af kød, og siger, at 350 gram kød om ugen er en tilpas mængde, når man spiser planterigt og varieret, da det er til gavn både for klimaet, idet kød har et højt CO2-aftryk, og for din krop, da et for højt indtag af kød kan øge ens risiko for at udvikle nogle livsstilssygdomme, fx hjerte-kar-sygdomme.

Smør eller plantesmør?

Hvis du ønsker flere af de sunde og mindre af de knap så sunde fedtstoffer, kan du også med fordel vælge at bruge godt plantesmør i sovsen frem for almindeligt smør.

Et lille tip til rækkefølgen i opskriften

Jeg vil anbefale, at du laver de vegetariske boller først og sætter dine ris over, når du efterfølgende går i gang med sovsen. Jeg håber, at du vil synes om denne lækre og vegetariske udgave af boller i karry – rigtig god fornøjelse!

Prøv også mine vegetariske udgaver af klassikere som vegetar bolognese, vegetar lasagne og vegetarisk butter chicken 💛

Vegetariske boller i karry
5 baseret på 1 anmeldelser

Vegetariske boller i karry - opskrift på en lækker kødfri udgave af boller i karry

Ingredienser

Vegetariske boller

  • ½ liter grøntsagsbouillon-vand 
  • 100 g granuleret soja
  • 10 g havregryn
  • 10 g solsikkekerner
  • 1 stort løg
  • ½ tsk. salt
  • 2-3 knivspids hvid peber
  • 1½ tsk. stødt koriander

Karry

  • 1 løg
  • 1 lille æble
  • 35 g smør
  • 1 spsk. karry
  • ½ tsk. gurkemeje
  • ¼ tsk. salt
  • 30 g hvedemel
  • 3 dl vand (som du kogte bollerne i)
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1½-2 dl sødmælk

Tilbehør

  • 3 dl basmatiris
  • 1 æble
  • evt. lidt cashewnødder, rosiner, persille og/eller sesamfrø.

Sådan gør du: vegetariske boller

  • Opvarm en halv liter vand, og opløs din bouillon heri.
  • Kom sojaen i vandet, og lad det trække i cirka 5 minutter.
  • Blend havregryn og solsikkekerner til mel, og riv løget fint.
  • Pres væsken fra sojaen, og lad den køle ned – gem bouillon-vandet til senere.
  • Blend halvdelen af sojaen let, evt. med en stavblender.
  • Bland sojaen med krydderier og mel, og lad farsen trække i 10 minutter. 
  • Form 20 boller af farsen, og bag dem i en forvarmet ovn i cirka 15 minutter på 200 grader varmluft.

Sådan gør du: sovs

  • Skær dit løg og æble i fine tern.
  • Smelt 5 gram smør i en gryde, og steg krydderierne kort af.
  • Tilsæt løg- og æbletern, og lad det stege i 2-3 minutter, og kom det på en tallerken.
  • Kom resten af smørret i gryden, og smelt det ved middelvarme.
  • Tilsæt mel, og rør det sammen til en melbolle, og lad den stege af i 1 minuts tid under omrøring.
  • Tilsæt bouillon-vandet lidt efter lidt under kraftig omrøring.
  • Kom dine stegte krydderier samt løg- og æbletern i gryden.
  • Tilsæt citronsaft og sødmælk lidt ad gangen, til du får den ønskede konsistens på sovsen.
  • Hvis du vil have en tyndere sovs, kan du tilsætte mere bouillon-vand.
  • Smag sovsen til med citronsaft, salt og eventuelt peber.

Sådan gør du: tilbehør

  • Kog risene som anvist på pakken.
  • Skær æblet i fine tern.
  • Pynt eventuelt retten med topping inden servering.

Noter!

  • Hvis din blender ikke kan blende så små mængder havregryn og solsikkekerner, som opskriften lægger op til, kan du med fordel blende en større portion (bare husk, at der skal være lige meget havregryn og solsikkekerner) og bruge samlet set 20 g derfra og bruge resten i boller, pandekager, grøntsagsdeller eller det, du har lyst til – det er sundt og lækkert og kan bruges til en masse forskelligt.