Cathrine laver yoga mod søvnløshed udenfor yogalokale

24. september 2020

Søvnløshed

Søvnløshed er det værste 💛 Lider du af søvnløshed, eller har du problemer med at sove? Følelsen af ikke at kunne falde i søvn om aftenen, vågne flere gange i løbet af natten – og ikke have energi eller føle sig veludhvilet. I dette blogindlæg kan du læse om søvnløshed, konsekvenser samt gode råd til god søvn. Dette underbygger vigtigheden af søvn, ro og hvile. Studier viser, at søvnløshed kan være meget negative konsekvenser for dit helbred. Mine lydhealende sovemeditationer er downloadet over 10.000+ gange, hvilket fortæller noget om behovet for indre ro, balance og SØVN.

Søvnløshed …

  • Øger risikoen for forkølelse
  • Svækker immunforsvarets evne til at modstå bakterier og vira
  • Øger inflammatoriske markører i kroppen
  • Nedsætter hjernefunktion
  • Nedsætter hukommelse
  • Svækker reaktionsevne
  • Nedsætter hjernens restitutionsevne, da den kører på konstant fuld tryk!
  • Reducerer udskillelsen af affaldsstofferne fra hjernen

Yoga og meditation kan optimere din søvn

Vidste du at 50 % af befolkningen oplever kortvarig søvnløshed på et tidspunkt i løbet af deres liv? Samtidig lider 6-10 % af den voksne befolkning af kronisk søvnløshed (Kilde 4).

Der er to essentielle faktorer for en god søvn, hvilket er længden og kvaliteten af søvnen. Det er helt normalt, at du ikke altid har en følelse af “en god søvn”. Studier viser, at søvnproblemer kan skyldes livsstilsfaktorer, herunder hvor meget vi ryger, drikker, spiser, motionerer (og mediterer). Oftest skyldes søvnløsheden livsomstændigheder, som kan være sorg, bekymringer, tanker, depression og især stress (Kilde 5). Det betyder, at videnskaben bekræfter, at krop og sind hænger sammen.

En effektiv måde at dæmpe stressniveau, tankemylder og dermed søvnløsheden, kan være yoga og meditation. Studier viser, at yogaen virker som både fysisk og psykisk afspænding. Yoga og meditation hjælper dig altså med at falde ned, da du vil blive guidet til at fokusere mere på åndedrættet og fjerne fokus fra tankemylder. Du behøver ikke at praktisere BÅDE yoga og meditation – begge vil hver for sig virke beroligende og sænke stressniveauet, som derfor vil give dig en bedre nattesøvn (Kilde 6).

Yoga og meditation er blandt andet blevet brugt som medicinsk behandling til patienter med hjerteproblemer og søvnbesvær i Sverige. Det svenske studie viste, at patienterne blev roligere, mere beroliget, reducerede stresshormoner og sænket blodtrykket. Danmark har ikke taget det til sig (endnu), selvom flere og flere studier viser, at det hjælper. Yoga og meditation er nemlig meget personligt og individuelt, og derfor kan virkningen være svær at måle.

Spis en sund aftensnack

Spis en sund aftensnack, som gør dig søvnig! Bananer, mandler, tørrede dadler, chokolade, yoghurt og peanuts indeholder tryptofan (aminosyre). Tryptofan har en gavnlig effekt på søvnen, da stoffet omdannes til melatonin (søvnhormon), når du skal sove. Det betyder, at det kan være en god idé at nyde en smoothie med banan, chokolade eller dadler 💛

Derimod findes også en række fødevarer, der er mindre gode at spise inden sengetid. De kan ødelægge søvnkvaliteten og gøre det sværere at falde i søvn. Dette gælder store mængder af fedtholdig og energirig mad, alkohol og koffein, som findes i kaffe og sodavand (Kilde 7).

Yoga Nidra Sovemeditation

Fald i søvn med lydhealing – og MÆRK dit underliggende sind! Yoga Nidra er en 26 minutters lydhealende sovemeditation (10.000+ downloads). Den er opbygget efter den originale indiske Yoga Nidra. Vidste du, at 20 minutters Yoga Nidra svarer til 3 timers søvn? Yoga Nidra er en yogaterapeutisk praksis. Du vil blive guidet ned i 5 forskellige bevidsthedsstadier i dit underliggende sind. Du vil blive guidet så dybt ned, at du vil mærke, lære og se dig selv med nye transformerende briller. Du vil blive guidet til at manifestere et brændende ønske i dit hjerte.

Kilder:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.