Cathrine og Tommy laver chakra yoga

2. september 2021

Chakraernes betydning – Skab balance i dine 7 chakraer

Chakraernes betydning er så spændende at gå på opdagelse i. Er du nysgerrig på farvernes og chakraernes betydning? Jeg har lavet en guide med udgangspunkt i de syv chakrafarver.

Sæt dig i en behagelig siddestilling. Gør rygsøjlen lang. Hæv hjertet mod himlen. Sænk skuldrene. Gør armene lette. Hvil hænderne på knæene. Tag en dyb indånding gennem næsen – og udånding gennem næsen. Mærk hjertet hæve sig på din indånding – og sænke sig på din udånding. Kig nu bag om dine øjne, så du bliver mere i ét med dit eget hoved. Hvad er det første, du ser for dig? En farve? Et mønster? En person? En følelse?

Hvad er chakraer?

Chakraer er energipunkter i kroppen. Teorien bag stammer fra den indiske medicin. Når chakraerne er i balance, vil du mærke en følelse af fysisk og mental velvære, flow og harmoni. Derfor er det vigtigt at kende til chakraernes betydning! De syv chakraer sidder langs rygsøjlen og repræsenterer forskellige energicentre i kroppen. Hver chakra har sin egen farve, og alle farver har en særlig betydning. Chakraerne er forbundet med dine tanker, følelser og vaner. Er dine følelser – eller din livsstil – i ubalance, skabes der også ubalance i dine chakraer. Lær chakraernes betydning og få hjælp til at skabe balance i dine syv chakraer.

Chakraernes betydning - Hvad er chakrafarver og deres unikke betydning?

Chakraernes betydning

1. Rød // Rodchakra // Muladhara

Farven rød er en varm og positiv farve. Den forbindes ofte med vores fysiske behov og vores vilje til at overleve. Den røde farve udstråler en stærk, energigivende og kraftfuld energi.

Rød repræsenterer dit rodchakra, som sidder i bunden af rygsøjlen ved halebenet. Rodchakraet er bundet til jordelementet, jordforbindelse og stabilitet. Den sørger for at holde dig groundet og har fokus på retten til at være og retten til at have. Dit Rodchakra kommer i balance i de første år af dit liv gennem kærlighed, berøring og omsorg fra dine forældre. Hvis du har manglet det i din barndom, kan det have været med til at skabe et utrygt miljø og en ubalance i dig.

Denne ubalance er også kendt som frygt. Ubalance i dit Rodchakra vil altså få dig til at mærke frygt og usikkerhed. Føler du usikkerhed i dit liv, så er det dit Rodchakra, du skal fokusere på, og du skal øve dig i at føle dig mere sikker og få mere stabilitet i dit liv.

Skab balance i dit Rodchakra:

Gå ud i naturen, og mærk jorden under fødderne. Observér træerne og forestil dig deres rødder under jorden. Praktiser groundende yin yoga med fokus på dybe stræk. Lyt til groundende meditationer og husk hvile, afslapning og god søvn – og hav fokus på at være i ét med naturen.

2. Orange // Harachakra // Svadhisthana

Orange repræsenterer dit Harachakra, som sidder lige under navlen (tæt ved kønsbenet). Harachakraet er bundet til vandelementet, bevægelse, nydelse og lyst.

Harachakraet sørger for at stimulere bevægelse og bringe nydelse ind i dit liv. Chakraet er forbundet med de seksuelle organer og det reproduktive system, og det har fokus på at føle. Når du åbner op for dit Harachakra, frigøres frugtbarhed og kreativitet. Du kan skabe balance i dit Harachakra gennem bevægelse og nydelse; Bevæg kroppen og få gang i stagnerede energier. Brug tid på kreativ udfoldelse og på de ting, der giver dig nydelse i livet.

Harachakraets ubalance er skyld. Skyld over ikke at gøre, hvad du egentlig gerne vil og har lyst til. Hvis du føler skyld i livet, er det altså Harachakraet, du skal fokusere på. Hav fokus på bevægelse og nydelse og brug tid på de ting, der gør dig glad ❤️

Skab balance i dit Harachakra:

Husk at bevæge dig, så stagnerede energier i kroppen frigives. Det er især vigtigt at skabe bevægelse omkring dine hofter – at få dem åbnet op. Min detox yang yoga har især fokus på netop dét, og yogastillinger som Sommerfuglen og Katten & Koen er rigtig gode for at balancere dit Harachakra. Lav mere af det, du godt kan lide; Dét, der bringer dig nydelse. Brug tid med dine venner, få en god massage, sæt dig ned for at tegne, gå en tur eller dans. Slip din kreative energi løs og gør mere af det, du gerne vil – ikke det, du føler, du bør eller skal gøre.

3. Gul // Solar Plexus Chakra // Manipura

Den gule farve repræsenterer dit Solar Plexus Chakra, som findes i maveregionen og er knyttet til organer og muskler i dette område. Solar Plexus Chakraet er bundet til ildelementet, vitalitet og vilje.

Når dit Solar Plexus Chakra er i balance, kan det hjælpe dig med at finde din indre styrke og gøre dine drømme og mål til virkelighed. Solar Plexus Chakraet har fokus på at turde stå op for dig selv, håndtere konflikter og fastholde din styrke. Styrke kommer fra en klar personlig vilje samt en tro på dét, du vil.

Solar Plexus Chakraets ubalance er skam. Skam over ikke at turde stå ved dig selv. Skam over den person, du gerne vil være, men ikke har den indre styrke til at være. Hvis du føler nogen form for skam i dit liv, er det Solar Plexus Chakraet, du skal have fokus på. Find ud af, hvad du gerne vil og stå ved det.

Skab balance i dit Solar Plexus Chakra:

Få masser af sollys, læs bøger, tag chancer, optræd foran andre, spis og drik gul mad. De bedste yogastillinger, du kan praktisere for at balancere dit Solar Plexus Chakra, er hvor du engagerer din core. Lav for eksempel forskellige udgaver af planken, hovedstand og håndstand. Gentag bekræftende sætninger som, “Jeg kan, og jeg vil” over for dig selv for at genvinde din styrke, tro og selvtillid.

4. Grøn // Hjertechakra // Anahata

Grøn repræsenterer dit Hjertechakra, som findes i midten af brystet og er forbundet med hjertet, lungerne, kredsløbet og nerverne omkring hjertet. Hjertechakraet er bundet til luftelementet og forbinder den fysiske verden med den åndelige.

Hjertechakraet sørger for muligheden for at elske mere, få mere medfølelse og empati, men også om retten til at elske og at blive elsket. Du finder kærlighed inde i dig selv ved at forene dig med, hvem du i sandhed er.

Hjertechakraet handler altså om at finde ro og hvile i dig ved at være den, du er. Du skal ikke føle angst eller anspændthed over at skulle være en anden end dig. Hvem er du som menneske? For at finde ud af dét, skal du huske at tage tid for dig selv, hvor du er i stilhed med dig selv.

Skab balance i dit Hjertechakra:

Husk at dyrke taknemmeligheden! Brug en notesbog, hvor du skriver tre ting ned hver dag, som du er taknemmelig for – både de store og de små ting. Hav fokus på dit “indre barn” – hvad kan du godt lide at lave? Og brug så tid på det. Sæt kvalitetstid af til dig selv og dem, du elsker og hav fokus på, hvordan du kan skabe mere kærlighed i dit liv. De bedste yogastillinger, som du kan praktisere, er hjerteåbnere som bagoverbøjninger (hjerteåbnende) og Kamelen – alle stillinger, hvor du får åbnet så meget op for hjertet som muligt.

5. Blå // Halschakra // Vishuddha

Blå repræsenterer dit Halschakra, som findes i halsen og er tilknyttet hals, nakke, hænder og arme. Halschakraet er bundet til tale og hørelse.

Halschakraet handler om retten til at snakke, ytre sig og blive hørt. At udtrykke dig selv, dine følelser og dine tanker, at kende dig selv og at udtrykke din egen sandhed og mening.

Halschakraet fokuserer på kommunikation, lytning, læring, kreativitet og selvudtrykkelse. Vi mennesker elsker at være omkring andre mennesker, som snakker om noget, der resonerer med os selv. Selvom du måske kan føle dig forkert, vil der altid være nogen, der har det på samme måde som dig – du kan finde tryghed og spejle dig i det, de udtrykker. Og omvendt.

Ubalancen i Halschakraet er løgne. De løgne, som du fortæller andre og de løgne, du fortæller dig selv. Lær at balancere dit Halschakra ved at være ærlig over for dig selv. Mærk efter: Hvem er du, og hvad føles rigtigt for dig? Og stå så ved det!

Skab balance i dit Halschakra:

Syng, skriv, tal eller brug din stemme på en anden udtryksfuld måde. Engagér dig i dybe, meningsfulde samtaler, og husk dig selv på kun at udtrykke dét, der føles sandt og rigtigt for dig. Øv dig i at sige nej, når du gerne vil sige nej. Skriv dagbog og få dine tanker ud. Drik, og spis blå mad – især blåbær. De bedste yogastillinger til at balancere dit Halschakra er dem, som åbner din mund; Fisken, Kamelen, Svævende ben, Skulderstand og Sneglen! Praktisér også lyde som “Om”, “Ham” eller “Shanti, Shanti, Shanti”.

6. Indigo // Pandechakra // Ajna

Indigo repræsenterer dit Pandechakra, som er placeret øverst på hovedet, lige mellem øjnene. Det symboliserer din forbindelse til den universelle ubevidsthed. Ved åbningen af dit Pandechakra kan du få klarsyn, en bedre intuition og mere integritet, lige som balance i dit Pandechakra kan mindske følelsen af fortvivlelse. Pandechakraet er forbundet til lyselementet, som er knyttet til “det tredje øje”.

Pandechakraet har fokus på retten til at se og indse. Det handler om at se ting klart. At se det større billede og skabe mening med dit liv gennem en guidet vision. Dette chakra har fokus på at skabe en vision for, hvor du skal hen, og hvad meningen med livet er. Du skaber visioner og drømme ved at fokusere på det positive.

Skab balance i dit Pandechakra:

Lav visionsboards, hvor du viser, hvad du gerne vil føle, og hvordan du gerne vil have det i dit liv. Hav en notesbog, hvor du skriver dine tanker, drømme, ønsker og håb ned. Meditér og kom i kontakt med dit indre. Følg din intuition – hvad vil du gerne? Hvad har du lyst til? Fokusér på det positive og tænk på de ting, du er taknemmelig for i livet. De bedste yogastillinger til at balancere dit Pandechakra er de restorative stillinger, hvor du ligger helt stille og har fokus på dit indre, herunder Hvilestillingen (Savasana) og Barnet. Praktiser gerne stillingerne med lukkede øjne, så du kommer dybere ind i dig selv og følger din intuition.

7. Lilla // Kronechakra // Sahasrara

Den sidste farve, du skal kende betydningen af, er lilla. Lilla repræsenterer dit Kronechakra, som findes på toppen af hovedet og er tilknyttet den øverste del af hovedet, nervesystemet og hjernen. Kronechakraet repræsenterer rene tanker og forbinder dig med den uendelige bevidsthed. Når du åbner op for dit Kronechakra, kan du få adgang til en dybere, åndelig forståelse.

Kronechakraet har fokus på retten til at vide. Du kan åbne op for chakraet ved at stille spørgsmål. Vid, at dét, du selv fokuserer på, skaber din egen oplevelse. Og din oplevelse er ikke nødvendigvis den samme oplevelse, som andres. Stil spørgsmål til dig selv og til din opfattelse af livet og vær åben over for andre muligheder.

Når du har ubalance i dit Kronechakra, er det på grund af afhængighed, og fordi du ignorerer andre muligheder. Når du er for afhængig af enten ting eller andre mennesker, kan du hurtigt komme til at se verden på én bestemt måde og derfor ikke være lige så åben over for andre betragtninger. Du kan måske blive gjort opmærksom på noget, men vælge at ignorere det og dermed forblive i din egen, lukkede verden. Lær derfor at være åben over for andre muligheder.

Skab balance i dit Kronechakra:

Mediterér og visualisér. Skriv dine drømme ned i en notesbog, bed til og kommunikér med noget større end dig selv. Hav fokus på det usete – det, der ligger i bevidstheden, og det, der er mellem himmel og jord. Brug krystaller til at rense dit vand og drik masser af rent vand. De bedste yogastillinger for at åbne op for dit Kronechakra er restorative stillinger og meditation. Det kan være siddende stillinger, hvor du rækker opad. Vær i stilhed og gentag sætninger som: “Jeg er en del af noget større end mig”.

Kommentarer

3 responses to “Chakraernes betydning – Skab balance i dine 7 chakraer

  1. – Din beskrivelse de 7 Chakra er så super godt forklaret og inspirerende at læse. Tak🌞
    Vh.
    L.Kull

  2. Din chakra meditation Fyrtårnet er en af de bedste meditationer jeg nogensinde har prøvet og jeg har prøvet rigtig mange. Efter at have hørt den en gang, lavede jeg den selv, da jeg var gået i seng. Hold da op hvor var det spændende igen at udforske de forskellige rum og opleve en ny tur, hvor nye ting dukkede op. Og en super god måde at få indblik i hvordan det står til i de forskellige chakraer og hvor der skal arbejdes videre.

    Tusind tak også for denne præsentation af chakraerne. 💜

    Hej Ulla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.