Cathrine laver yin yoga i sneen

6. september 2021

Styrk bindevævet med yoga

Styrk bindevævet – og få en stærk og smidig krop uden smerter 🙏🏻 Hvis du har været til et af mine yin yogaevents eller er medlem af yogaklubben, ved du også, at jeg blandt andet arbejder med at strække bindevævet med blid yin yoga. Efter jeg har arbejdet med mit eget bindevæv, har jeg fået mere velvære og en sundere og mere smidig krop. Men hvad er bindevæv egentlig? Og hvorfor er det vigtigt at styrke og strække bindevævet? Jeg har samlet alt, du skal vide om bindevævet, og hvordan du kan arbejde med dit bindevæv, så du får en sund og smertefri krop.

Styrk bindevævet med yoga – Hvad er bindevæv?

Bindevævet kaldes også fascia og er det væv, der binder hele din krop sammen – lige fra muskler, til sener, knogler og organer. Bindevævet sidder blandt andet som en tynd hinde rundt om dine muskler lige under huden og sørger for, at musklerne kan bevæge sig glidende. Bindevævet har en meget elastisk struktur, så det er i stand til at strække sig, når du bevæger dig.

Videnskaben har ikke tidligere set bindevævet som en vigtig faktor, men man har senere fundet ud af, at bindevævet er helt essentielt for kroppens funktionalitet og velvære, og at smerter i kroppen kan sidde i bindevævet i stedet for i muskler og led. Et sundt bindevæv er elastisk og glat, så alt i kroppen kan bevæge sig gnidningsfrit.

Hvis du har et sundt bindevæv, kan du ikke mærke det – du vil være smertefri og let i kroppen.

Hvis du har et stramt og sejt bindevæv, vil det ofte føre til smerter i kroppen. Bindevævet hænger sammen i hele din krop, så smerter ét sted kan sagtens betyde, at dit bindevæv er stramt et andet sted. Bindevævet er nemlig fyldt med nerver og er et super følsomt væv. Derfor er det vigtigt at styrke bindevævet i hele kroppen, så du får en stærk og sund krop. Personligt har jeg mærket, hvordan yogaen har styrket min krops funktionalitet, velvære og smidighed – især yin yoga, som netop har fokus på bindevævet.

Styrk bindevævet med yoga - Bliv stærk og smidig med bindevævsstræk

Hvorfor er det vigtigt at styrke bindevævet?

Videnskabelige studier viser, at et stærkt bindevæv…

  1. Styrker kroppens funktionalitet og velvære
  2. Reducerer risikoen for hovedpine, muskelsmerter og nakke- og rygsmerter
  3. Forbedrer kroppens bevægelighed og smidighed
  4. Forbedrer kropsholdningen
  5. Øger hydreringen
  6. Reducerer aldringsprocessen
  7. Reducerer kroniske smerter
  8. Reducerer risikoen for sygdomme og skader

Styrk bindevævet med yin yoga

Det er super vigtigt at træne og strække dit bindevæv for at få en sund krop i balance. Ud over mine egne erfaringer med yogaens effekt på min krop, viser studier også, at yoga er fantastisk for bindevævet. Af alle yogastilarter, er yin yoga den bedste yogaform, hvis du vil arbejde med bindevævet, fordi kroppen og bindevævet bliver trænet på en afvekslende og afbalanceret måde. I yin yoga ligger du i yin-stillingerne i tre til fem minutter for langsomt at strække og blødgøre bindevævet. Bindevævet strækkes nemlig lidt lige som en plastikpose – med lange og langsomme stræk.

Styrk bindevævet og undgå smerter

Studier viser, at et blødt bindevæv reducerer risikoen for hovedpine, muskelsmerter, nakke- og rygsmerter, begrænset bevægelsesfrihed og dehydrering – smerter, som ofte forbindes med et tørt, stift og sejt bindevæv.

Bindevævet har også en afgørende betydning for aldringsprocessen. Derfor er det vigtigt at styrke dit bindevæv, fordi et blødt og smidigt bindevæv kan minimere kroniske smerter, sygdomme, skader og nedsunket kropsholdning.

Andre studier har også vist, at bindevævet reagerer på din mentale tilstand. Stress og angst kan få bindevævet til at trække sig sammen og stivne, så du bliver meget mere stiv i kroppen. Bindevævet vil komme til at klemme på nerver, så kroppen ikke fungerer optimalt, og bevægelsesevnen bliver hæmmet.

Man har fundet frem til, at hvis du bare træner to gange om ugen, er det nok til at blødgøre bindevævet og genvinde elasticiteten og funktionaliteten i kroppen over tid. Fokusér på træningsformer, der blødgør og skaber en bedre struktur i bindevævet – det gør bevægeligheden lettere og giver dig en flot og rank holdning. Jeg har gjort Yin Yoga til en daglig morgenrutine, så jeg starter dagen på min yogamåtte i mine yndlings yin-stillinger 🙏🏻

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.