Grødboller med havregrød og chiafrø
Der er ikke meget, der slår duften af hjemmebagte boller, og hvis de så tilligemed er yderst velsmagende, lækre, nemme, frysevenlige og sunde, ja så bliver det næsten ikke bedre.
Grødboller med havregrød og chiafrø
Disse grødboller indeholder både fuldkornshvedemel og havregryn, hvilket er med til at øge bollernes indhold af kostfibre. Kostfibre er vigtige, da de øger mæthedsfornemmelsen over tid, så der er mindre risiko for, at vi spiser for meget, og så støtter de også fordøjelsen og er med til at forebygge en lang række livsstilssygdomme.
En kilde til omega-3
Chiafrø er desuden en kilde til omega-3-fedtsyren ALA, en essentiel fedtsyre, som vi har brug for at få gennem kosten. ALA kan i kroppen omdannes til EPA og DHA, som vi i høj grad også kan få, når vi spiser fisk. ALA findes i visse planteolier, nødder og frø, bl.a. rapsolie og chiafrø, som denne opskrift også indeholder.
Undgå madspild
Hvis du har en anden rest havregrød liggende fra et morgenmåltid eller andet, kan du også bruge den til denne opskrift og dermed undgå madspild, hvilket gavner både dig og miljøet.
Du kan også bruge din havregrødsrest til klatkager 😉💛
Grødboller med havregrød og chiafrø - opskrift på lækre grødboller
Ingredienser
Grødboller
- 100 g grovvalsede havregryn
- 50 g chiafrø
- 6 dl vand
- 30 g gær
- 2 spsk. rapsolie
- 1 spsk. honning
- 125 g fuldkornshvedemel
- ¾ tsk. salt
- 300 g hvedemel
Sådan gør du
- Kog havregryn, chiafrø og 4 dl vand sammen i en gryde ved middelvarme i ca. 2-5 minutter.
- Lad grøden køle ned.
- Rør gæren ud i resten af vandet, og tilsæt herefter olie, honning, fuldkornshvedemel og salt.
- Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Dejen skal være klistret, men ikke våd.
- Lad dejen hæve i en skål med film over ved stuetemperatur i 1½ time.
- Tag en våd ske og kom 12 dejklumper på en bageplade.
- Top bollerne med lidt havregryn, og lad dem efterhæve, mens ovnen varmes op.
- Bag boller i en forvarmet ovn på 220 grader almindelig ovn i ca. 20-25 minutter, eller til de er færdige.
- Skær først bollerne over, når de er kølet ned, for at undgå, at de bliver klæge.
Disse grødboller er simpelthen bare så lækre og luftige! Det bedste er, at de mætter godt 🙂