Karen Pallisgaard

23. september 2020

Yogainterview med Karen Pallisgaard

Karen Pallisgaard er yogalærer, forfatter til Begynderyogabogen, blogger og skifter af Yogamag, og så er Karen en af mine store yoga-inspirationskilder. Tag godt i mod Karen.

Yogainterview med Karen Pallisgaard

Hvem er du?

Karen Pallisgaard, journalist, forfatter og yogalærer, 35 år, København, har op mod 1000 timers yogauddannelse bag mig indenfor hatha, vinyasa, restorativ, yin, prenatal, postnatal, meditation, og jeg er i gang med en 1-årig kundalini-yogalæreruddannelse i øjeblikket.

Hvad elsker du allermest ved yoga?

Jeg elsker foreningen af krop, sind og kosmos. Sådan mere lavpraktisk, så er yoga efterhånden blevet min bedste ven i hverdagen.

En, der gang på gang hiver mig tilbage i egne sko og krop, hjælper mig til at se tingene lidt mere klart og roligt og guider mig til at trække vejret, når det hele er hektisk. Den, der giver mig kærkomne virkelighedstjek, når jeg synes, at folk omkring mig er nogle tosser, og alt er synd for mig. Yoga er også en ven, der har givet mig styrke (hej og velkommen, nyfundne muskler i min krop), en lille bitte smule mere (tiltrængt) tålmodighed og et pejlemærke for balance i mit liv. Den har givet mig min gode nattesøvn tilbage og modet til at mærke min mave, konfrontere min frygt og følge mit hjerte – jeg øver mig i hvert fald på det.

Hvor startede din yogarejse?

I Grækenland. Jeg var på det tidspunkt redaktør på et livsstilsmagasin og tog afsted for at skrive om dette moderne yogafænomen ( det var stadig upcomin dengang), som flere og flere snakkede om. Jeg havde ret mange fordomme omkring yoga og især yogaudøvere, da jeg tog afsted. Men efter en uge på måtten var jeg solgt, og jeg siden har yoga været del af min dagligdag.

Hvordan har yogaen indflydelse på din livsstil?

Det er svært at sige eksplicit, da jeg føler yoga ER min livsstil. Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og min krop, jeg er blevet bedre til at lytte til min intuition, og jeg har fået det sådan, at jeg bliver nødt til at gøre det, der føles rigtigt, selv om det gør mig bange, så som at blive skilt, sige job op, udgive bog. Så sådan lidt højtravende sagt, så synes jeg sgu, at yoga gør mig bedre til at få det bedste ud af mit liv.

Hvad er dit bedste råd til en grøn yogi?

Prøv forskellige lærere og stilarter, til du finder den og det, der tænder dig allermest. Det gør det mere sandsynligt, at du bliver ved med at vende tilbage til yogamåtte. Desuden: Du skal tilpasse yogastillingerne til din krop. Du skal ikke tilpasse dig yoga- stillingerne.

Jeg har haft nogle frustrerende stunder på yogamåtten, fordi jeg har oplevet lærere, som har instrueret stillinger på måder, som min krop ikke kunne lege med på. Det kan nogle gange skyldes manglende styrke, smidighed eller mod, men i flere tilfælde er virkeligheden også, at min krop er lidt skævt skruet sammen og ikke nødvendigvis designet til alle yogastillinger.

Så kend dig selv, og lad endelig være at føle dig forkert ude i yogaland, når du laver dit eget kropslige udtryk.

I det gamle Indien underviste de ikke yogaklasser for 40 elever ad gangen i et fitnesslokale, hvor læreren ikke har en reel chance for at kunne tage højde for hver elevs særkende. Lærere har ikke røntgenblik, og derfor er vi også nødt til at undervise klassen ud fra instruktioner, der er generelle. Derfor er det rigtig sejt, hvis du udforsker, hvordan de lander i din krop. Studer dig selv, så du kender dig selv. I sidste ende er du din egen bedste lærer. Bevæg dig, som din krop er designet til det.

Når det så er sagt, er der selvfølgelig nogle basale retningslinjer at følge for at få det optimale ud af din praksis og passe ordentligt på din krop imens. Derfor får du herunder nogle af de mest generelle. Og de er netop generelle, så tilpas dem til dig, og fokuser på følelsen fremfor formen.

Jeg har udgivet Begynderyogabogen, og her har jeg lavet en grundig basisguide til nye yogaudøvere.

Karens 6 tips til absolute beginners:

  1. Læs min basisguide “Lav yoga i bare tæer”, så du står fast på måtten.
  2. Sørg for, at du har drukket nok vand i løbet af dagen, så du er hydreret, inden du dyrker yoga.
  3. Det kan være en god idé ikke at spise tre okser med tilbehør eller lignende lige inden din praksis.
  4. Hvis du er syg, så bliv i din seng.
  5. Tag den med ro, hvis du har menstruation. Nogle lærere anbefaler, at du undgår omvendte stillinger i den her periode.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.