Yogalærer Rikke Hansen fra Sanum

22. september 2020

Yogainterview med Rikke Hansen (Sanum Yoga)

Rikke Hansen er yoga- og meditationslærer, kropsterapeut, bor i en økologisk landsby i Torup og står bag Sanum.dk. Rikke beskriver yogaens indflydelse så smukt og sandt: “Da jeg mødte yogaen for første gang, var jeg ved at dø, og samtidig var det som at komme hjem. Det er, hvad det kan gøre ved en. Dét, at man i den grad kan komme tilbage til sig selv.”

Yogainterview med Rikke Hansen

Fortæl om dig selv!

Rikke Hansen – sundhed hele vejen rundt. Jeg er 44 år (1971), har tre piger på 3, 6 og en på snart 9 år og er nyligt fraskilt. Jeg bor i en økologisk landsby i Torup ved Hundested, hvor jeg også underviser og har klinik. Jeg har også klinik og undervisning på Frederiksberg i Manuvision Huset. Udover at være yoga- og meditationslærer er jeg også kropsterapeut.

Jeg har tre gennemslagskraftige uddannelser. Den første uddannelse tog jeg i 2003 på Sivananda ashram i Kerala/ Sydindien. Jeg kunne især godt lide, at den var ret gammeldags, og der var ret meget filosofi.

Den anden uddannelse var hos Godfrey Devereux på hans første hold i Danmark i 2007/2008. Jeg nød meget den stille indadvendte yogaform, som var den første yoga, jeg også mødte, da jeg i 2002 prøvede yogaen for første gang.

Mellem mit 2. og 3. barn tog jeg den tredje uddannelse – Manuvision kropsterapeut-uddannelsen, hvilket gik så godt i spænd med yogaen.

Yogaen er for mig selvterapi, så det gav mig så meget til min yogapraksis.

Hvad elsker du allermest ved yoga?

Da jeg mødte yogaen for første gang, var jeg ved at dø, og samtidig var det som at komme hjem. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle prøve det igen, trods jeg var ved at dø. Det er, hvad det kan gøre ved en. Dét, at man i den grad kan komme tilbage til sig selv.

Hvor startede din yogarejse?

Et ”tilfældigt” billede i lokalavisen med tre personer – en yogalærer og to, der lå med numsen i vejret. De lå i plovens øvelse. Der var bare noget, der fangede mig. Jeg havde egentlig ikke tænkt på det før eller planlagt, at jeg skulle prøve det.

Da jeg var der første gang, troede jeg, at jeg skulle dø. Jeg blev guidet ind i nedad-kiggende hund, men da jeg kørte hjem, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle prøve det igen. Jeg følte, jeg var kommet hjem! Jeg gik til yoga en gang om ugen, og der skulle meget til, at jeg aflyste det. Det gav mig så meget. Jeg forstod ikke noget af det.

Ofte havde jeg lyst til at skrige eller græde – andre gange var jeg så vred eller glad, at jeg sang på cyklen hjem.

Det var ellers ikke noget, jeg kunne finde på dengang. Det vækkede mig. Havde du spurgt mig dengang, ville jeg på ingen måde kunne have sat ord på det som nu: Det var som om, jeg, som menneske, havde låst mig fast i mig selv, og pludselig gjorde yogaen, at knuden begyndte at løsne sig op. En form for “menneskeknude”.

Jeg deltog i en saltvandsudrensning et halvt år efter. En saltvandsudrensning er en yoga-øvelse, der lærer dig at slippe indefra. Det hjalp mig virkelig til at begynde – at turde mærke mig selv noget mere, og det gjorde mig mere nysgerrig og mere vågen på at begynde at lytte til mig selv.

Det første store skridt, jeg tog, var at skifte min tandpasta ud.

Ja, grin bare! Men det var en meget skældsættende ting. Dét at turde spørge mig selv: “Hvorfor bruger jeg Colgate?”. Var det, fordi jeg ønskede det, eller var det fordi, jeg bare gjorde, som mine forældre gjorde, eller fordi Colgate var den forreste på hylden. Det var ikke så meget tandpastaen i sig selv. Det var det at turde spørge mig selv om, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde. Vi, som mennesker, lever ofte som robotter.

Vi gør bare, hvad vores forældre gør, eller hvad andre gør. Dét at lytte til sig selv og gøre ting, fordi noget føles rigtigt for en selv, er der så meget healende i. Jeg har siden hen sat spørgsmålstegn ved alt i mit liv. Alt hvad jeg har en bevidsthed om, og det gør, at jeg i dag står der i livet, hvor jeg gerne vil være. Det er ret fantastisk at mærke.

Hvordan har yogaen indflydelse på din livsstil?

Jeg lever yogaen. Prøver etisk at være et godt menneske, ifølge de 8 trin (astanga) og kan ikke leve uden min praksis, og hvad der hører til den, eller hvad der følger med. Min praksis er som beskrevet i nedenstående citat.  Yogaen er som en rød tråd gennem hele mit liv. Den lærer mig at bevare kontakten til mig selv.

Jo mere jeg mærker mig selv, jo mere kan jeg navigere i livet i forhold til, hvad der er godt for mig, og hvad der ikke er godt for mig – så ja, jeg lever gennem yogaen. Jeg er guidet af de 8 trin. Nogle af trinene mestrer jeg bedre end andre, og de er langsomt kommet ind – en efter en – men det virker, så det komme jeg aldrig til at slippe.

Hvad er dit bedste råd til en grøn yogi?

Gå ud og prøv en masse god yoga. Der er så meget godt. Når du er det rigtige ”sted” – når det føles rigtigt med yogalæreren og stilen, så mærker du det. Yogaen har så meget at byde på. Yogaen er egentlig for sindet, men har også så mange bonus-effekter kropsligt, energimæssigt og ikke mindst spirituelt.

Den er så effektiv, hvis du bare har lyst til at arbejde med en dårlig ryg. Man vælger selv, om man vil tage det hele vejen!

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.