Kitchari
Denne udgave af den ayurvediske gryderet, kitchari er tilberedt på en base af ris og røde linser. Retten er, for mig, en af de sundeste og lækreste comfort-foods, jeg kan komme i tanke om. Rettens høje indhold af ris, bælgfrugter og krydderier gør den nemlig rig på både kostfibre og gode næringsstoffer, men også på varme og smag – og så er retten bare ualmindelig cremet og skøn at spise.
For mig er det en opskrift, der er god for både krop og sjæl, og jeg håber meget, at du vil få den samme oplevelse.
Links til ingredienser
Antiinflammatorisk kost – spis dig glad, sund og rask
Hvis du har prøvet nogle af mine opskrifter, ved du også, at jeg ELSKER antiinflammatoriske ingredienser og krydderier, som holder mig sygdomsfri, stabiliserer mit blodsukker, giver mig energi og masser af SMAG. Især i de kolde og mørke vintermåneder kan jeg mærke, at mit sind bliver lysere, og mit immunforsvar bliver stærkere, når jeg spiser antiinflammatorisk.
Du kan også prøve mine lækre opskrifter på afrikansk gryderet og thaisuppe. God fornøjelse 💛
Kitchari - opskrift på en lækker ayurvedisk gryderet med ris
4 personer
Forberedelse: 10 min
Tilberedning: 30 min
Ingredienser
Kitchari - Ayurvedisk gryderet med ris
- 2 dl basmatiris
- 1½ dl røde linser
- 2 stk. løg
- 1 spsk. sennepsfrø
- 2 spsk. kokosolie
- ½-1 tsk. gurkemeje
- 2 spsk. koriander (stødt)
- 2 spsk. spidskommen (stødt)
- 1½ tsk. salt
- 1 tsk. revet ingefær
- 500 g blandet grøntsager fra frost
- 4 dl vand
Sådan gør du
- Skyl ris og linser grundigt flere gange, til vandet bliver klart.
- Kog ris og linser sammen i vand ved svag varme i 20 min. under låg.
- Hak løgene groft.
- Steg sennepsfrøene på en pande i olien, til de begynder at poppe.
- Kom de resterende krydderier og friskrevet ingefær på panden.
- Kom de kogte ris og linser på en pande med 3 dl vand.
- Tilsæt grøntsagerne og mere vand efter behov, jeg plejer at tilsætte min. 4 dl vand i alt, men du kan lave retten i den konsistens, du ønsker.
- Når grøntsagerne er varmet igennem, smages retten til med salt og krydderier inden servering.
- Tip! Du kan bruge lige de grøntsager, du ønsker, til denne ret. Jeg synes personligt, at vandkastanjer, sukkerærter, gulerødder, spinat, bønner osv. er rigtig lækkert hertil. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af retten, kan du toppe den med frisk koriander, ristede nødder, limesaft, friske forårsløg, frisk ananas, eller hvad du har lyst til.
Kan man mon erstatte hvide ris med brune ris? Og måske erstatte noget af vandet med kokosmælk, uden at det går ud over det antiinflammatoriske?
Kære Maria 🙂 Vi har ikke testet det, så vi kan ikke love, at resultatet bliver godt. Vend endelig retur, hvis du prøver det af! Kh Cathrine 🙂