Kitchari

Lækker ayurvedisk kitchari gryderet med ris og grøntsager

Denne udgave af den ayurvediske gryderet, kitchari er tilberedt på en base af ris og røde linser. Retten er, for mig, en af de sundeste og lækreste comfort-foods, jeg kan komme i tanke om. Rettens høje indhold af ris, bælgfrugter og krydderier gør den nemlig rig på både kostfibre og gode næringsstoffer, men også på varme og smag – og så er retten bare ualmindelig cremet og skøn at spise. For mig er det en opskrift, der er god for både krop og sjæl, og jeg håber meget, at du vil få den samme oplevelse.

Lækker ayurvedisk kitchari gryderet med ris og grøntsager

Kitchari - opskrift på en lækker ayurvedisk gryderet med ris

Ingredienser

Kitchari - Ayurvedisk gryderet med ris

  • 2 dl basmatiris
  • 1½ dl røde linser 
  • 2 stk. løg
  • 1 spsk. sennepsfrø
  • 2 spsk. kokosolie
  • ½-1 tsk. gurkemeje
  • 2 spsk. koriander (stødt)
  • 2 spsk. spidskommen (stødt)
  • 1½ tsk. salt
  • 1 tsk. revet ingefær
  • 500 g blandet grøntsager fra frost
  • 4 dl vand

Sådan gør du

  • Skyl ris og linser grundigt flere gange, til vandet bliver klart.
  • Kog ris og linser sammen i vand ved svag varme i 20 min. under låg.
  • Hak løgene groft.
  • Steg sennepsfrøene på en pande i olien, til de begynder at poppe.
  • Kom de resterende krydderier og friskrevet ingefær på panden.
  • Kom de kogte ris og linser på en pande med 3 dl vand.
  • Tilsæt grøntsagerne og mere vand efter behov, jeg plejer at tilsætte min. 4 dl vand i alt, men du kan lave retten i den konsistens, du ønsker.
  • Når grøntsagerne er varmet igennem, smages retten til med salt og krydderier inden servering.
  • Tip! Du kan bruge lige de grøntsager, du ønsker, til denne ret. Jeg synes personligt, at vandkastanjer, sukkerærter, gulerødder, spinat, bønner osv. er rigtig lækkert hertil. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af retten, kan du toppe den med frisk koriander, ristede nødder, limesaft, friske forårsløg, frisk ananas, eller hvad du har lyst til.