Risalamande med kokos og tranebær
Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød. Tidligere var risengrød af importerede ris og kanel en eksklusiv spise. I de første 50 år af det 20. århundrede var det risengrøden, der var den mest almindelige danske julespise.
Den traditionelle risalamande laves normalt på piskefløde.
For at få den samme runde og cremede konsistens har jeg i stedet brugt denne økologiske kokosfløde. Alternativt kan jeg varmt anbefale soyaflødeskum eller laktosefri fløde fra Supermarkedet. bruger altid disse økologiske grødris, der er helt perfekte til risengrød, ris alamande og klatkager. Grødrisene koster 22 DKK pr. pakke – og til fire personer bruger jeg kun en halv pakke.
Risalamande – Opskrift på sundere risalamande med tranebær
Lav én portion risengrød og stil den på kål. Få min opskrift på risengrød her →
Risalamande
Ingredienser
- 250 g risengrød kold
- 3 dl piskefløde eller kokosfløde
- 2 tsk vaniljepulver
- 2 spsk agavesirup
- 30 g mandler smuttede
- 1 spsk kanelsukker drys
- 1 spsk søde tranebær drys
Sådan gør du
- Pisk fløde med vaniljepulver og sirup. Hak dine smuttede mandler fint og lad én være hel.
- Bland forsigtigt risengrød, pisket fløde og mandler.
- Top den med kokosmel og søde tranebær.
Sund julebag
Julebag er smagen og duften af jul i december. Jeg har samlet mine bedste opskrifter på glutenfri julebag og julesmåkager! Jeg kommer virkelig i julestemning af at lave lækre julekager, og jeg elsker julens dejlige krydderier! Derfor har jeg for eksempel lavet en opskrift på mine mindfulde morgenboller med et tvist af kanel til lækre juleboller. De glutenfri meltyper i mine opskrift giver især julesmåkagerne en knasende og sprød konsistens – præcis som småkager skal smage!
Man kan sagtens lave lækre julekager uden tilsat sukker, som stadig smager sødt og dejligt. Jeg søder blandt andet mine julekager med kokossukker, honning eller agavesirup, som giver din julebag en sød og rund smag. De sunde sukkerformer er meget mere mindfulde for din krop, fordi de ikke får dit blodsukker til at stige i samme grad, som hvidt sukker gør. Min opskrifter kan også sagtens laves som vegansk julebag – for eksempel er agavesirup et supergodt sødemiddel til veganske opskrifter! Agavesirup er kendt som vegansk honning, fordi siruppen er plantebaseret og udvundet af en kaktus.