Cathrine laver Ildåndedrættet Kapalabhati pranayama på en sten ved en flod på Bali

13. september 2021

Ildåndedrættet – kapalabhati pranayama

Ildåndedrættet sætter gang i forbrænding, varmer og giver dig et energiboost. Kapalabhaki er kendt for at være kraftfuld og rensende for krop og sind (bhaki). Åndedrætsøvelsen styrker desuden dit solar plexus chakra, som symboliserer viljestyrke, handlekraft og dit selvværd. Derfor kan øvelsen god til at give slip på negativ energi, følelser og tankemønstre. Øvelsen praktiseres i et hurtigt og rytmisk tempo, hvor du trækker vejret ind og ud igennem næsen i takt med maven. Det er en god måde at sætte gang i livsenergien og blodcirkulationen. Øvelsen anbefales ikke til gravide.

Ildåndedrættet – Kapalabhati pranayama for forbrænding og energiflow

Sådan gør du:

 1. Sæt dig i en behagelig meditationsstilling med rank ryg og lukkede øjne. Sid gerne på en meditationspude. Placér hænderne på maven eller på dine knæ.
 2. Tag en dyb indånding ind igennem næsen. På udåndingen trækkes maven ind, mens luften siver ud igennem næsen igen. Start i et roligt tempo, og øg tempoet kraftigt undervejs.
 3. Fortsæt dit ildåndedræt i ca. 30-60 sekunder og hold en pause med en dyb vejtrækning.
 4. Start med 10 runder og mærk livsenergien cirkulere.

Ildåndedrættet - Kapalabhati pranayama for forbrænding og energiflow

Ildåndedrættet – Åndedrætskontrol

Pranayama, åndedrætsøvelser og vejrtrækning er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Pranayama betyder åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og ayama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. Prana er fundamentet for og essensen af al liv. I ældgamle yogaskrifter har yogierne observeret åndedrættets effekt på dyr og menneskers sundhed. De observerede, at dyr, der trak vejret overfladisk og hurtigt – for eksempel hunde, havde en kortere levetid end dyr, der trak vejret dybt og roligt – for eksempel skildpadder. Disse observationer fik yogierne til at praktisere pranayama som en livsforlængende praksis. Når du kan kontrollere dit åndedræt og livsenergien, kan du kontrollere din sindsstemning.

Fordele ved pranayama

 • Renser kroppen for affaldsstoffer
 • Beroliger nervesystemet
 • Reducerer stress og indre uro
 • Giver dig mere energi og overskud
 • Styrker dit immunforsvar
 • Øger din kreativitet
 • Styrker dit selvværd
 • Giver en følelse af accept og tillid
 • Sænker blodtrykket
 • Tilfører ilt til hjernen og giver mental klarhed

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.