Cathrine mediterer ved havet på Zanzibar

25. september 2021

Hvad er meditation? Hvorfor meditere?

Hvad er meditation? Meditation er igennem historien blevet brugt til at opnå selvindsigt og oplysning inden for mange forskellige kulturer og religioner. I den indiske yogafilosofi ses meditation som den højeste og reneste form for yoga. De fysiske yogastillinger (asanas), som de fleste forbinder med yoga-begrebet, er først senere blevet inddraget – faktisk for at træne kroppen til at kunne sidde stille i en meditationsstilling og meditere i længere tid.

Hvad er meditation?

Meditation er en metode til at stilne sindet gennem fokus, koncentration og opmærksomhed. Når vi træner sindet, lærer vi at være til stede i nuet og at give slip på tankemylder og alt det, der forstyrrer sindet. Det er en træning i at være i stilheden, blive bevidst og komme ind i en tilstand af væren.

Når vi bliver mere mindfulde, bliver vi også bevidste om, hvad der tapper os for energi – og hvad der giver os energi. På den måde rykker vores meditationspraksis også ind i vores virkelige liv, hvor vi begynder at handle mindfuldt og tage mindfulde, bevidste beslutninger.

Meditation er bestemt ikke nemt.

Det kræver både motivation og dedikation at meditere. Det kan være svært at sætte tid af til meditation og tage et valg om at sidde i stilhed – uden at møde rastløshed, utålmodighed og en lyst til at bevæge sig. Når hverdagen kører på autopilot, kan det være svært at stoppe op og vende blikket indad. Det er vigtigt at understrege, at alle kan meditere, men det kræver altså, at vi er motiverede, dedikerede og investerer vores tid. Mindfulness meditationer kan tage dig på en indre rejse – en rejse hjem til dig selv, til din inderste kerne.

For den mediterende kan åndedrættet fungere som et anker, som du kan vende tilbage til hver gang, at tanker og følelser banker på. Meditation handler altså ikke om at være tankeløs, men at møde og se tingene, som de virkelig er. Meditation handler om at være med dig selv og at skabe forbindelse til dit indre.

Meditation er en livslang praksis.

Det er ofte først, når vi mister fodfæstet, at vi begynder at værdsætte vores indre ro og balance. Det er ikke en selvfølge at være glad, sund og rask. Når vi mærker modstand i livet, ser vi ofte på vores tilværelse med et mere årvågent blik, hvis vi altså er i stand til at acceptere og møde den modstand, som vi mærker, med indre ro og kærlighed.

Hvad er meditation? Få en simpel meditationsøvelse og begynder tips

Hvorfor meditere?

Meditation kan hjælpe dig med at:

  • berolige nervesystemet
  • reducere stress og indre uro
  • give dig mere energi og overskud
  • styrke dit immunforsvar
  • øge din kreativitet og glæde i livet
  • styrke dit selvværd
  • give en følelse af accept og tillid
  • sænke blodtrykket
  • træne din hjerne og koncentration
  • få en bedre søvn.

Kom i gang med meditation – Gå til yogaklubben →

Simpel meditationsøvelse – Kropsscanning

Hvad er meditation (kropsscanning)? En kropsscanning åbner op for følesansen, hvor du retter opmærksomheden til kroppen og mærker efter, hvordan den har det. I en kropsscanning afslapper og afspænder du hele kroppen fra tæerne til tindingerne – kropsdel for kropsdel.

Du kan strukturere din kropsscanning og starte med hele kroppen fra tæerne til tindingerne eller starte med højre side og derefter venstre side af kroppen. Du kan også starte med at fokusere på bagsiden af kroppen og derefter forsiden af kroppen.

Kropsscanning er særligt god, hvis du har tankemylder, uro i kroppen eller føler dig stresset.

Den er god som sovemeditation, da den får kroppen til at sove, mens sindet giver slip på urolige tanker ved at fokusere på områder i kroppen.

Efter en kropsscanning er sindet helt roligt og afslappet.

En kropsscanning kan både være en mindfulness meditation i sig selv, men den bliver også brugt som indledning til de fleste meditationer. Dette med henblik på at skabe ro i kroppen, så man er afspændt og klar til meditation – enten en mindfulness meditation eller meditation i total stilhed.

En kropsscanning er bedst liggende på et blødt underlag, så kroppen får lov til at afspænde helt. Kropsscanninger bruges også under yoga. I yang yoga bruges det til at afspænde ansigtet og de dele af kroppen, der ikke skal arbejde. I yin yoga bruges den til at afspænde hele kroppen i de meditative stillinger.

Kom i gang med meditation og yoga 💛

I mit store yogabibliotek finder du altid 5 gratis yogavideoer, som du kan nyde. Du kan også downloade Cathrine Yoga app’en → og få adgang direkte på din iPhone, iPad eller smartphone. Cathrine Yoga app’en er downloadet mere end +25.000 gange og indeholder også +150 gratis opskrifter. Namasté 😍

Cathrine Yoga appen

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.