Cathrine laver mindfulness på terasse i tropiske omgivelser på yogarejse

22. september 2021

Mindfulness og videnskab

Mindfulness og videnskab – Mindfulness er en livsstil! Mindfulness handler om at være tilstede, nærværende og opmærksom i øjeblikket. Hvordan skaber jeg følelsen af at være tilstede i nuet? Hvordan skaber jeg følelsen af ro, nærvær og velvære? Når du inddrager mindfulness i din hverdag – enten direkte eller via yin yoga og meditation – vil du mærke, at hvordan dit nervesystem beroliges, og stressniveauet sænkes. Nærvær og tilstedeværelse er gode kilder til at komme i mere følelsesmæssig kontakt med dig selv. Det er ikke unormalt, hvis du kommer til at tænke negative tanker om dig selv – og fokusere på ting, der kan forbedres eller ændres. Hvis du ikke er opmærksom på dine tankestrømmer, kan de negative tanker nemt løbe løbsk. Mindfulness handler om at observere dine tanker og følelser, mens du accepterer, at de er der – uden at dømme dem. Gennem særlige teknikker kan du lære at MÆRKE og ACCEPTERE dig selv og dit indre liv.

Mindfulness og videnskab

Mindfulness …

  • Styrker dit immunforsvar
  • Mindsker stress, angst og tankemylder
  • Styrker dit selvværd
  • Giver en følelse af accept og tillid til livet
  • Sænker blodtryk og hjerterytme
  • Beroliger nervesystemet
  • Giver dig en følelse af sindsro og nærvær
  • Styrker din hjerne og og hukommelse
  • Øger din koncentrationsevne
  • Giver dig en følelse af livsglæde og sindsro

Mindfulness effekt og evidens

Studier viser, at mindfulness har en positiv effekt på mange områder inden for det fysiske og psykiske helbred. Det kan dog være svært at måle effekten af meditation og mindfulness (evidens), da vi arbejder med sind og sjæl. Meditation og mindfulness skal mærkes 💛

På forskningssiden ved vi, at mindfulness har en positiv effekt på adfærd og selvopfattelse (Kilde 1). Derudover ved vi, at mindfulness øger din effektivitet, tilfredshed og produktivitet. Din evne til ikke at blive stresset øges, da der er fokus på bevidsthed, nærvær og opmærksomheden i det, du foretager dig (Kilde 2).

Studier viser også, at mindfulness styrker dit immunforsvar. Det er bevist, at mindfulness øger dannelsen af antistoffer ved sygdom. Hjernen styrkes ligeledes positivt, hvilket påvirker din tanker, følelser, hukommelse og koncentrationsevne (Kilde 3).

I et andet studie blev der påvist en sammenhæng mellem mindfulness og kroniske smerter hos patienter. Her viste mindfulness sig at have en positiv effekt på patienternes fysiske og mentale funktionsniveau. De opnåede en evne til at acceptere hverdagen med fysiske lidelser og er dermed blevet mindre angste og deprimerede (Kilde 4). En kombination af meditation og mindfulness er super skøn! Du vil øge din evne til at koncentrere dig samt mærke og være i dine følelser (Kilde 5).

Kilder:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.