Gulerodsbrud

Hjemmebagte Gulerodsbrud med solsikkekerner

Brød og bagværk kan være en skøn måde at få lidt ekstra grønt ind i hverdagen på, og gulerodsbrud er en klar favorit herhjemme. Hvis man tilsætter lidt grøntsager til flere af ens retter i løbet af dagen, er det ikke så svært at nå den daglige anbefaling, som lyder på minimum 300 gram.

Gulerodsbrud med solsikkekerner

Bollerne er skønne med smør eller pålæg på som tilbehør til en suppe eller anden varm ret samt som gnavebrød eller sandwichbrød. Ja faktisk er de bare skønne til de fleste anledninger. Jeg har til denne opskrift brugt plantesmør, da plantesmør generelt indeholder lidt mindre af det ikke så hensigtsmæssige mættede fedt, men du kan også bruge almindeligt smør, hvis du foretrækker det – bollerne er skønne uanset.

Prøv også mine opskrifter på broccoliboller, rødbedeboller og spinatboller, hvis du mangler inspiration til mere bagværk, der gør det nemt at få lidt ekstra grønt i hverdagen.

Hjemmebagte Gulerodsbrud med solsikkekerner

Gulerodsbrud - opskrift på skønne gulerodsbrud med solsikkekerner

Ingredienser

Gulerodsbrud

  • 60 g plantesmør
  • 50 g gær
  • 2 dl let lunkent vand
  • 1 spsk. honning
  • ¾ tsk. salt
  • 100 g speltmel
  • 250 g hvedemel
  • 150 g gulerødder
  • 50 g solsikkekerner
  • 1 æg

Sådan gør du

  • Smelt smørret ved meget svag varme, og lad det køle helt ned.
  • Opløs gæren i vandet, og tilsæt efterfølgende honning, salt og speltmel.
  • Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt – dejen skal være blød og let klistret.
  • Rør dejen godt sammen, og lad den derefter hæve i en skål med film over i 2 timer.
  • Skræl og riv derefter gulerødderne groft på et rivejern.
  • Kom dejen ud på et bord med lidt mel på.
  • Lav en fordybning i midten af dejen, og kom groftrevet gulerod, solsikkekerner og æg i.
  • Skær nu dejen i små stykker med en dejskraber, så det hele bliver vendt godt sammen.
  • Del den hakkede dej i 8 stykker, og kom de 8 dejklumper på en bageplade.
  • Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn, og lad bollerne hæve, mens den varmer op.
  • Bag bollerne i ca. 15 minutter.