Luciaboller

bløde og luftige luciaboller med safran
I folketroen blev d. 13. december anset for at være den mørkeste nat, hvor djævelen (Lucifer) kom. Bollerne formes oftest som et S, hvor enderne rulles op, hvilket skal minde om halen på Lucifers kat, og farves med safran for at holde den lyssky djævel væk.

 

Luciaboller – en fin og smuk juletradition

At bage luciabrød, også kaldet lussekatte, er noget, man gør d. 13. december – dagen, hvor der også holdes luciaoptog, der bringer lys i mørket. Når du laver luciabollerne, er det vigtigt, at du tilsætter melet lidt efter lidt, så dejen ikke risikerer at blive for tør, og brug gerne lidt mindre mel, hvis der er behov for det. Rigtig god fornøjelse med denne fine og smukke juletradition, hvor lyset vinder frem i mørket.

Det skal du bruge

  • 85 g smør
  • 25 g gær
  • 2½ dl mælk
  • 0,25 g safrantråde
  • 3½ spsk. sukker
  • 1 stk. æg
  • ¼ tsk. salt
  • ½ tsk. gurkemejepulver
  • 650-675 g hvedemel
  • ½ stk. æg til pensling
  • 28 stk. rosiner til pynt

Du kan også prøve mine lækre juleopskrifter på sunde julelækkerier og vegetarisk julemad. God fornøjelse ❤️

bløde og luftige luciaboller med safran
5 baseret på 1 anmeldelser

Luciaboller - opskrift på bløde og luftige luciaboller med safran

Ingredienser

Luciaboller

  • 85 g smør
  • 25 g gær
  • 2½ dl mælk
  • 0,25 g safrantråde
  • 3½ spsk. sukker
  • 1 stk. æg
  • ¼ tsk. salt
  • ½ tsk. gurkemejepulver
  • 650-675 g hvedemel
  • ½ stk. æg til pensling
  • 28 stk. rosiner til pynt

Sådan gør du

  • Smelt smørret ved svag varme, og lad det køle ned.
  • Rør gæren ud i mælken.
  • Kom safran og sukker i en morter, og bland det godt sammen.
  • Rør smør, æg, salt, gurkemeje, sukker med safran og mælken med gær sammen.
  • Rør melet i lidt ad gangen – pas på, at dejen ikke bliver for tør, den skal være let klistret.
  • Ælt dejen godt, og kom den derefter i en skål med film over.
  • Lad dejen hæve i 1 time.
  • Del dejen i 14 stykker.
  • Rul hvert dejstykke ud i en lang pølse, og form dem som et traditionelt lucia-S på en bageplade.
  • Lad brødene efterhæve i 15 minutter, efter du har formet dem.
  • Kom en rosin i begge ender af dine luciaboller (skub dem godt ned i dejen).
  • Bag bollerne (en plade ad gangen) i en forvarmet ovn på 200 grader almindelig ovn i cirka 13 minutter.

Noter!

  • Hvis du ikke har en morter, kan du hakke safranen fint med sukker eller købe safranpulver i stedet.