Vegansk musaka

smagsrig vegansk musaka der er glutenfri og vegansk

Denne smagfulde og lækre musaka er en fantastisk ret at lave i en weekend, hvor man har lidt ekstra tid. Man kan med fordel lave en ekstra stor portion og fryse den ned, så man har en ikke kun lækker, men også sund og nem ret at servere i en måske ellers travl hverdag.

Hvad er vegansk musaka?

Musaka er lidt en græsk udgave af en italiensk lasagne og er derfor også en super comfort-food. Den store forskel mellem lasagne og musaka er blot, at man i stedet for at bruge pastaplader bruger kartofler og auberginer mellem lagene. Denne veganske udgave af musaka er rig på kostfibre pga. dens høje indhold af linser og grøntsager og er derfor både god for krop og sjæl.

Alternativ sovs

Sovsen er i denne opskrift hovedsageligt lavet af kokosmælk og kikærtemel. Men hvis man ikke er så vild med kokosmælk, kan man sagtens lave en klassisk bechamelsovs af smør, hvedemel, mælk, salt, peber, muskatnød og evt. ost. i stedet. Mængderne i denne opskrift passer til at ovnfast fad, der måler 22 x 17 x 5 cm. 

Mangler du inspiration til mere comfort-food, så prøv mine opskrifter på ovnbagt sød kartoffel og sød kartoffel gryde 😋🤗

smagsrig vegansk musaka der er glutenfri og vegansk

Vegansk musaka - opskrift på en smagsrig vegansk musaka

Ingredienser

Lag:

  • 2 bagekartofler
  • 1 auberginer

Fyld:

  • 2 dl grønne linser ukogte
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • ½ tsk. kanel
  • 1 tsk. rosmarin
  • 1½ tsk. oregano
  • 2 tsk. timian
  • 1 tsk. spidskommen
  • 2½ tsk. sød paprika
  • 1 spsk. ahornsirup
  • 1½-2 tsk. salt
  • 1 spsk. smagsneutral olie
  • 200 g champignon
  • 100 g gulerødder
  • 140 g tomatpuré
  • 1 dåse flåede tomater 400 g
  • 50 g valnødder
  • 1 håndfuld mandler

Sovs:

  • 250 ml kokosmælk
  • 1 dl vand
  • ½ tsk. muskatnød
  • ½ tsk. salt
  • 1 knivspids sort peber
  • ½ tsk. ahornsirup
  • 2 spsk. kikærtemel

Sådan gør du: lag

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Snit kartofler og auberginen på et mandolinjern (½ cm i tykkelse).
  • Bag aubergineskiverne på en bageplade i ca. 15 min., til de er let møre, men de må ikke få farve.
  • Bag kartoffelskiverne på en bageplade i ca. 20-30 min., til de er let møre, men de må ikke få farve.

Sådan gør du: fyld

  • Kog linserne med salt efter pakkens anvisning, imens auberginen og kartoflerne er i ovnen.
  • Hak løgene groft og pres hvidløgsfeddene.
  • Steg løg, hvidløg og krydderierne i olien i en gryde.
  • Vask og hak champignonerne meget fint, og riv gulerødderne groft på et rivejern.
  • Kom champignon og gulerødderne i gryden, og lad det stege et par minutter.
  • Tilsæt de kogte linser, tomatpuré, flåede tomater og grofthakkede valnødder.
  • Lad fyldet simre under låg i minimum 15 min., så det kan trække smag, du kan med fordel lave sovsen, mens du venter.
  • Smag fyldet og sovsen til, og kom derefter skiftevis kartoffelskiver, fyld, aubergineskiver og sovs i et ovnfast fad, og fortsæt rækkefølgen, så længe det er muligt, men slut af med sovs på toppen.
  • Hak mandlerne meget fint, og drys dem på toppen af retten.
  • Bag musakaen i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft i 25 min., til kartoflerne er møre.

Sådan gør du: sovs

  • Kom kokosmælken i en gryde med vand, krydderier og ahornsirup, og varm det hele let op.
  • Tilsæt kikærtemel og lad sovsen jævne let, den skal tykne let, men ikke blive helt fast.

Note:

  • Hvis du har rester af fyld, sovs eller grøntsager, smager det alletiders i madpandekager eller tortillas dagen efter. Så undgår du madspild og får endnu en lækker ret ud af det.