Cathrine laver Solåndedrættet i morgensol og får et energiboost til dagen

13. september 2021

Solåndedrættet – surya bhedana pranayama

Solåndedrættet er det varmende, opløftende og energifyldte åndedræt. Surya betyder sol på sanskrit, hvilket symboliserer solens kraftfulde og varmende energi. I modsætning til måneåndedrættet trækkes vejret ind igennem højre næsebor, som er forbundet med kroppens varmen energi fra solen (yang). Solåndedrættet er særligt godt for vata-kroppen, der er den “flydende” dosha inden for den indiske ayurveda.

Solåndedrættet – Surya bhedana for varme og energiboost til dagen

Sådan gør du:

 1. Sæt dig i en behagelig meditationsstilling med rank ryg og lukkede øjne.
 2. Hvil venstre hånd på knæet. Placér højre pege- og langefinger ved det tredje øje imellem dine øjenbryn. Vi bruger højre ring- og lillefinger til at åbne og lukke det venstre næsebor og højre tommelfinger til det højre næsebor.
 3. Tag en indånding ind igennem højre næsebor (blokér venstre næsebor). På udåndingen lukkes højre næsebor og luften siver ud igennem venstre næsebor.
 4. Fortsæt med at indånde igennem højre næsebor og udånde igennem venstre 5-10 gange.

Solåndedrættet – Åndedrætskontrol

Pranayama, åndedrætsøvelser og vejrtrækning er et af de emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Pranayama betyder åndedrætskontrol og kontrol af livsenergien i kroppen. Prana betyder livskraft og energi – og ayama betyder kontrol og forlængelse af energien. Pranayama består af en række åndedrætsøvelser og teknikker, der balancerer livsenergien i kroppen. Prana er fundamentet for og essensen af al liv. I ældgamle yogaskrifter har yogierne observeret åndedrættets effekt på dyr og menneskers sundhed. De observerede, at dyr, der trak vejret overfladisk og hurtigt – for eksempel hunde, havde en kortere levetid end dyr, der trak vejret dybt og roligt – for eksempel skildpadder. Disse observationer fik yogierne til at praktisere pranayama som en livsforlængende praksis. Når du kan kontrollere dit åndedræt og livsenergien, kan du kontrollere din sindsstemning.

Fordele ved pranayama

 • Renser kroppen for affaldsstoffer
 • Beroliger nervesystemet
 • Reducerer stress og indre uro
 • Giver dig mere energi og overskud
 • Styrker dit immunforsvar
 • Øger din kreativitet
 • Styrker dit selvværd
 • Giver en følelse af accept og tillid
 • Sænker blodtrykket
 • Tilfører ilt til hjernen og giver mental klarhed

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.