Citrontærte

Lækker og sund citrontærte med honning, blomster og skovsyre

Der er ikke meget, der skriger mere sommer end en skøn og frisk citrontærte. Kombinationen af en sprød bund, en rund creme med et frisk pust og brændt marengs på toppen er noget nær den perfekte sammensætning, hvis du spørger mig. Denne opskrift er lavet helt uden raffineret sukker og er i stedet sødet med bl.a. kokossukker og honning. Jeg har i denne opskrift valgt at bruge lidt almindeligt smør, men også i høj grad plantebaseret smør, da det indeholder næsten halvt så meget mættet fedt som almindeligt smør. Mættet fedt er en fedttype, der kan øge vores LDL-kolesterol i blodet, som kan være med til at øge risikoen for livsstilssygdomme, og derfor kan det være en fordel nogle gange at se lidt på de fedttyper, vi indtager. Men du kan selvfølgelig også vælge udelukkende at bruge enten almindeligt smør eller plantebaseret smør i opskriften. Jeg er selv helt vild med, når en citrontærte har en stærk smag af citron, men hvis du ikke deler helt samme smag, vil jeg anbefale, at du udelader citronskallen i opskriften eller blot tilsætter lidt mindre.

Lækker og sund citrontærte med honning, blomster og skovsyre

Citrontærte - opskrift på en dejlig citrontærte med smæk på smagen

Ingredienser

Bund

  • 200 g hvedemel
  • 2,5 spsk. kokossukker
  • 50 g smør (koldt)
  • 50 g plantesmør
  • 1,5 spsk. vand

Citroncreme

  • 3 stk. citroner (kun saften)
  • 1-2 stk. citroner (kun revet skal)
  • 4 spsk. honning
  • 2 stk. æg
  • 2 stk. æggeblommer
  • 50 g plantesmør
  • 1 knivspids vaniljepulver

Marengs

  • 50 g honning
  • 2,5 stk. æggehvider

Bund

  • Bland mel og kokossukker i en skål.
  • Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melblandingen.
  • Saml dejen med vand.
  • Kom dejen i en springform eller tærteform (22 cm).
  • Stil dejen på køl i 1 time.
  • Forbag bunden i en forvarmet almindelig ovn på 200 grader i 15-18 minutter.

Citroncreme

  • Kom citronsaft og -skal i en gryde sammen med honning, æg og æggeblommer.
  • Lad massen simre i små 10 minutter ved svag varme, indtil cremen har en tyk konsistens.
  • Tilsæt smør, og rør i cremen, indtil den er smeltet.
  • Tag gryden af varmen, og hæld cremen over din tærtebund.
  • Kom kagen ind i ovnen igen, og bag den yderligt ca. 15 minutter (hold godt øje med, at den ikke bliver brændt. Den er færdig, når bunden er bagt og cremen fast).

Marengs

  • Kog honningen i en gryde, til den bobler – den skal gerne være 120 grader.
  • Pisk æggehviderne helt stive, til du kan vende skålen på hovedet, uden at æggehviderne falder ud.
  • Hæld den varme honning ned i æggehviderne i en tynd stråle, mens du pisker.
  • Pisk marengsen sej i 10 minutters tid.
  • Fordel marengsen på den afkølede tærte med en dejskraber, eller pynt den op ved hjælp af en sprøjtepose.
  • Tag en gasbrænder, og brænd marengsen lidt over det hele.
  • Tip! Du kan evt. pynte kagen med friskrevet citronskal, mynte, citrontimian, spiselige blomster eller det, du synes.