Cahtrine forbinder med de fem elementer mens hun laver omvendt yogastilling opad et træ

2. september 2021

De fem elementer – Fordyb dig i kinesisk medicin

De fem elementer stammer fra kinesisk medicin og er et af de spændende emner, som vi fordyber os i på mine yogauddannelser. Når du har balance i de fem elementer og de tilknyttede meridianbaner (energibaner), skaber du også balance i krop og sind. Bliv klogere på kroppens meridianbaner, mærk hvor de løber – og lær at skabe harmoni og velvære.

Hvad er de fem elementer?

Traditionel kinesisk medicin er baseret på de fem elementer – vand, træ, ild, jord og metal. Elementerne anses for at være grundelementer i naturen. Gennem yin yoga kan du balancere de fem elementer, som alle er knyttet til nogle særlige organer, som repræsenteres i kroppens 12 regulære meridianbaner (energibaner). Hvert element er knyttet til to energibaner og har hver deres egenskab, der har betydning for dit velvære. Som yin og yang påvirker de altså alle hinanden enten positivt eller negativt. Jo mere afbalanceret de fem elementer er i forhold til hinanden, jo mere harmoni er der i din krop og dit sind – og omvendt. Hvis du har ubalance i ét af dine fem elementer, påvirker det de andre. Derfor er det vigtigt at skabe balance i alle fem elementer.

De fem elementer - Fordyb dig i kinesisk medicin og naturens elementer

De fem elementer – Metalelementet

Årstiden er efterår ♥

De aktive energibaner i metalelementet er lunger og tyktarm. Styrk kroppens immunforsvar med yin yoga for lunger og tyktarm, hvor du stimulerer energibanerne langs armene og ved skulderbladene. Vi arbejder med fordøjelse, immunforsvar, vejrtrækning, tale, næse og hud samt rummelighed, sorg og fortvivelse. Ofte hænger forstoppelse sammen med uren hud, og astma hænger sammen med eksem. Yogastillinger, der strækker disse to energibaner, kan være Melting Heart, Banana Pose eller akupressur ved nakken.

Lunge-energibanen

Denne energibane starter ved begge kraveben og løber langs toppen af begge skuldre, indersiden af overarmene, albuerne, indersiden af underarmene, håndleddene, håndfladerne og slutter i fingerspidserne på tommelfingrene.

Tyktarms-energibanen

Denne energibane starter ved pegefingrene og løber langs håndryggene, håndleddene, ydersiden af underarmene, albuerne, ydersiden af overarmene, siden af skulderne, toppen af skuldrene, kravebenene, forsiden af halsen, op langs kinderne, siderne af munden, over læberne og slutter i modsatte næsebor i et kryds.

Yin Yoga for lunger og tyktarm: Pranayama Yin (Online Yoga Univers)

Jordelementet

Årstiden er sensommer ♥

De aktive energibaner i jordelementet er mave og milt. Styrk kroppens naturlige fordøjelsesprocesser med yin yoga for mave og milt, hvor du stimulerer energibanerne langs hele forsiden af kroppen. Vi arbejder med fordøjelse, immunforsvar, stofskifte, koncentrationsevne og søvn samt tankemylder, medfølelse og bekymringer. Der er mange gode ting, som du har kan gøre for at balance jordelementet. Naturen er din ven! Naturen virker beroligende, grondende og balancerende på alle elementerne. Gå en tur i naturen, kram et træ eller dyrk yin yoga for mave og milt.

Mave-energibanen

Denne energibane starter under øjnene og løber ned langs kinderne, langs siderne af munden, over læberne, op til siderne af ørerne, tindingerne og op til den øverste del af panden. Derefter løber den fra panden til underkæberne, forsiden af halsen, kravebenene, brystet, begge brystvorter, ned langs maven, underlivet, begge hofter, forsiden af lårene, knæene, underbenene, forsiden af fødderne og slutter i anden tå på begge fødder.

Milt-energibanen

Denne energibane starter ved storetæerne og løber op langs indersiden af fødderne, over anklerne, op langs indersiden af underbenene, knæene, forsiden af inderlårene, hofterne, maven, under brystet, op langs begge armhuler og slutter lidt ud til hver side af armhulerne.

Yin Yoga for mave og milt: Groundende Yin og Mavebalancerende Yin (Online Yoga Univers)

Ildelementet

Årstiden er sommer ♥

De aktive energibaner i ild-elementet er hjerte, tyndtarm, kredsløb og trevarmer, som regulerer varmen i kroppen. Balancer din indre ild med yin yoga for ildelementet, hvor du stimulerer og strækker langs arme, skuldre og nakken. Vi arbejder med blodcirkulation, blodkar, kropstemperatur, nervesystem, hukommelse og søvn samt glæde, kærlighed og tilgivelse. Der er mange selvkærlige ting, som du kan gøre for at balance ildelementet. Skriv kærlige tanker ned om dig selv, tag en middagslur (eller en ekstra dyb indånding) og dyrk yin yoga for ildelementet.

Hjerte-energibanen

Denne energibane starter ved armhulerne og løber ned langs indersiden af overarmene, albuerne, underarmene, indersiden af håndleddene, siden af hænderne og slutter i lillefingrene.

Yin Yoga for hjertet: Hjerteåbnende Yin (Online Yoga Univers)

Tyndtarm-energibanen

Denne energibane starter ved lillefingrene og løber langs bagsiden af hænderne, ydre håndled, ydersiden af underarmene, albuerne, ydersiden af overarmene, bagsiden af skulderne, skulderbladene, toppen af begge skuldre, siderne af nakken, op til ansigtet, under kindbenene og slutter i ørerne.

Kredsløb-energibanen

Denne energibane starter ved ydersiderne af brystkassen og løber op til skuldrene, ned langs midten af overarmene, albuerne, underarmene, midten af hænderne og slutter i langemændene.

Trevarmer-energibanen

Denne energibane starter i ringefingrene og løber op langs bagsiden af underarmene, albuerne, bagsiden af overarmene, skuldrene, skulderbladene, begge sider af halsen, rundt om ørene, tindingerne og slutter ved øjenbrynene.

Yoga for hormonsystemet: Woman Yin Yoga (Online Yoga Univers)

De fem elementer – Vandelementet

Årstiden er vinter ♥

De aktive energibaner i vandelementet er blære og nyrer. Styrk kroppens naturlige udrensningsprocesser med yin yoga for vandelementet, hvor du stimulerer og strækker hele bagsiden af kroppen samt forsiden og indersiden af benene. Vi arbejder med stofskifte, reproduktion og seksualitet, energiniveau, hukommelse, søvn, hørelse, rygsmerter og knogler samt sexlyst, selvværd, viljestyrke og angst. Yogastillinger, der strækker disse to energibaner, kan være Butterfly, Deer eller Sleeping Swan.

Blære-energibanen

Denne energibane starter ved de inderste øjenkroge og løber op til midten af panden, toppen af hovedet, bagsiden af hovedet, ned langs siderne af rygsøjlen, ballerne, bagsiden af lårene, knæhaserne, læggene, hælene, siden af fødderne og slutter på ydersiden af lilletæerne.

Nyre-energibanen

Denne energibane starter ved svangbuen under fødderne og løber op til indersiden af fødderne, anklerne, indersiden af underbenene, knæene, inderlårene, midten af maven, midten af brystet og slutter under kravebenene.

Yoga for blære og nyrer: Detox Yin og Twistende Yin (Online Yoga Univers)

De fem elementer – Træelementet

Årstiden er forår ♥

De aktive energibaner i træelementet er galdeblære og lever. Styrk kroppens naturlige afgiftningsprocesser med yin yoga for galdeblære og lever, hvor du stimulerer hele ydersiden af kroppen og indersiden af benene. Vi arbejder med afgiftning samt tålmodighed, motivation og vrede. Der er mange selvkærlige ting, som du kan gøre for at balancere træelementet. Giv slip på det perfekte glansbillede, indebrændte følelser og din indre boss. Jeg anbefaler at praktisere taknemmeligheds-skrivning og yin yoga for særligt ydersiden af kroppen.

Galdeblære-energibanen

Denne energibane starter fra de ydre øjenkroge og løber hen til siden af ørene, cirkulerer bag om ørene, op og ned langs siderne af hovedet, ned langs bagsiden af nakken til det forreste af skuldrene. Armhulerne, siden af hofterne, siden af knæerne, siden af underbenene, forsiden af fødderne og slutter i fjerde tå.

Lever-energibanen

Denne energibane starter fra storetæerne og løber op langs fødderne, anklerne, indersiden af underbenene, indersiden af knæerne, indersiden af lårene, lysken, siderne af underlivet og slutter under brystet.

Yoga for galdeblære og lever: De-stress Yin og Let Go Yin (Online Yoga Univers)

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.